latinica  ћирилица
21/09/2020 |  21:32 ⇒ 21:41 | Autor: SRNA

Zatvoren "Omnibus mladih dramaturga"

Predsjednik Skupštine grada Banjaluka Zoran Talić večeras je u Studentskom pozorištu u ovom gradu zatvorio manifestaciju "Omnibus mladih dramaturga iz EU i BiH", projekat koji je finansirala Delegacija EU u BiH.
Manifestacija Omnibus - Foto: SRNA
Manifestacija OmnibusFoto: SRNA

- Za svaku pohvalu je što kreativni rad i stvaralačka energija mladih i svih okupljenih oko Banjalučkog studentskog pozorišta ne posustaju ni u teškim uslovima, ni u vrijeme virusa korona. Oni su predanim radom u kontinuitetu osmislili višestruko značajan projekat koji je okupio 135 mladih dramaturga iz EU i BiH - istakao je Talić.

On je naglasio da je dragocjeno što su mladi stvaraoci u okviru ovog projekta dobili priliku da ispolje kreativnost, ali i da prošire znanja, učeći od profesionalnih režisera, glumaca, scenografa.

U okviru projekta "Omnibus" značajan je rad na adaptaciji prostora Podrum scene Studentskog pozorišta.

Talić je podsjetio da je Podrum scena postala ne samo središte okupljanja mladih stvaralaca, nego i prilika za kamerne sadržaje, večeri poezije, revije filmova i mini koncerte što je publika u proteklom periodu imala priliku da vidi.

Režiser i magistar dramaturgije Aleksandar Pejaković, koji je na čelu projektnog tima, istakao je sinergiju konzorcijuma Banjalučkog studentskog pozorišta i Međunarodne organizacije "Ap elektronik", koji su zajedno organizovali i osmislili projekat.

- Prezadovoljni smo odjecima "Omnibusa mladih dramaturga iz EU i BiH", kako unutar BiH, tako i u Evropi. Svi učesnici projekta imaju referencu koja će im sigurno pomoći u budućem radu. Od 21. februara do 21. septembra realizovali smo 27 radionica i 27 repriza uz 3.000 gledalaca - naveo je Pejaković.

Cilj ovog po mnogo čemu značajnog projekta za mlade dramaturge i za pozorišnu scenu uopšte jeste povezivanje studenata, publike, te institucija kulture i medija s ciljem promovisanja kulturnog stvaralaštva mladih dramaturga iz EU i BiH.