latinica  ћирилица
22/09/2020 |  10:35 ⇒ 10:46 | Autor: banjaluka.net

"Stabilnost Vlade Srpske motiv napada iz Sarajeva na premijera Viškovića"

Medijski i politički pritisak na premijera Radovana Viškovića koji zadnjih dana konstantno dolazi iz FBiH, zbog navodnog slučaja skrivanja ratnih zločina, nije ništa drugo do pokušaj političkog Sarajeva, predvođenog SDA da destabilizuje Vladu Republike Srpske.
Vlada Republike Srpske - Foto: RTRS
Vlada Republike SrpskeFoto: RTRS

Ni dvije godine nakon izbora FBiH nije konstituisala vlast, dok u Kantonu Sarajevo kriza oko fukcionisanja vlasti zbog sukoba unutar SDA, ali i sa drugim političkim partijama, traje u kontinuitetu.

S druge strane, Republika Srpska ima potpuno stabilne institucije vlasti, koje su se u pandemiji virusa korona, koja još uvijek traje pokazale kao izuzetno funkcionalne. Upravo ta stabilnost institucija vlasti Republike Srpske dovoljan je motiv da se pokrene svojevrsna propagandna mašinerija sa jasnim zadatkom da ni iz čega stvori navedeni slučaj i vrši pritisak na Tužilaštvo da isforsira postupak.

Portal banjaluka.net uradio je detaljniji pregled aktivnosti, mjera i odluka Vlade Republike Srpske koje su doprinijele da se u značajnoj mjeri održi ekonomska i politička stabilnost.

Početkom pandemije Vlada među prvima u regionu krenula je sa uvođenjem mjera sa ciljem zaštite stanovništva, ali i privrede u Republici Srpskoj.

Uredba o vraćanju cijena na prethodni nivo, kao i njihova kontrola, te uredba o određivanju marže prilikom formiranja cijena naftnih derivata samo samo su neke od mjera donesenih za vrijeme pandemije, a sa ciljem zaštite potrošača od zloupotrebe.

Tome treba dodati i podršku trenutnoj likvidnosti privrede kroz mjere banaka za ublažavanje negativnih efekata ekononskih posljedica virusa korona, među kojima se ističu moratorijumi na otplatu kredita. Pored toga, privrednicima je u uslovima pandemije, a na osnovu mjera podrške bilo omogućeno i odgađanje plaćanja poreskih obaveza.

Ipak, značajno mjesto i fokus rada premijera Viškovića od imenovanja na tu funkciju zauzima očuvanje zaposlenosti i otvaranje novih radnih mjesta, kroz različite projekte zapošljavanja i samozapošljavanja.

Zakon kojim se poslodavci stimulišu za povećanje plata radnicima, podrška domaćoj privredi kroz dodjelu sredstava poslovnim subjektima koji su pogođeni pandemijom virusa korona samo su neki od zakonskih uporišta ovakvih tvrdnji.

Da su mjere Vlade imale direktnog uticaja na povećanje plata radnicima svjedoče i statistički podaci, koji za period od jula do decembra 2019. godine kažu da se za podsticaje ove vrste prijavilo 450 privrednih subjekata za 13.000 radnika.

Za drugi obračunski period, od januara do jula za ovu mjeru Vlade, donesenu na prijedlog premijera Viškovića prijavilo se 556 privrednika, koji zapošljavaju ukupno 75.000 radnika.

Zaključno sa 11. septembrom za podršku privrednim subjektima odobreno je 12,3 miliona KM i obuhvaćeno 11.823 privredna subjekta.

Već treći mjesec zaredom prosječna plata u Republici Srpskoj je veća nego u FBiH. Treba reći da je nedavnim poravnanjem PDV-a FBiH dužna da Srskoj isplati više od 32 miliona KM do kraja godine.

Ne treba zaboraviti ni jednokratnu pomoć zdravstvenim radnicima koji su dali poseban doprinos borbi protiv virusa korona i pretrpjeli najveće žrtve.

Nisu zaboravljeni ni oni koju su možda ne direktno, ali indirektno, kroz nemogućnost nabavke obrtnih sredstava i povratku poslovnim aktivnostima nakon višemjesečne pauze i blokade, svakako pogođeni globalnom pandemijom. Odlukom o izdvajanju značajnih sredstava za Garantni fond, takvim subjektima omogućen je brz i povoljan način dolaska do neophodnih sredstava. Garant za takva sredstva u tom slučaju biće država.

Za podršku privrednim subjektima, koji su obuhvaćeni uredbama Vlade u aprilu je odobreno više od 45 miliona KM. Ukupan zbir odobrene pomoći do 15. septembra iznosio je 79,5 miliona KM.

U odnosu na redovnih 75 miliona KM sredstava planiranih budžetom, za poljoprivredu je izdvojeno i dodatnih 10 miliona iz Kompenzacionog fonda i 2,5 miliona iz sredstava IFAD-a.

Takođe s ciljem omasovljavanja proizvodnje domaćih proizvoda i obezbjeđivanja prehrambene sigurnosti stanovništva obezbjeđeno je preko 9.000 sjetvenih paketa, odgođeno je plaćanje koncesija i zakupa, odobreno je sufinansiranje kapitalnih investicija, obezbjeđen interventni uvoz pšenice, kukuruza i soje i omogućeno kretanje svim poljoprivrednim proizviđačima.

Pored toga, omogućeni su podsticaji za 5.373 poljoprivrednika, kao i za sve registrovane poljoprivrednike koji nisu prijavili poreze i doprinose za prethodnu godinu. Da bi se obezbijedio kvalitetan plasman proizvoda pokrenuta je i internet platforma "Plodovi sela" i omogućen rad kvantaških pijaca i tržnica, dok su viškovi proizvedenog povrća regulisani interventnim otkupom.

Dugogodišnji problem uzgajivača sa plasmanom riješen je interventnim otkupom tržišnih viškova junadi i svinja. Za otkup 6.000 junadi, 10.000 svinja i 20.tona raznog fonda izdvojeno je ukupno pet miliona KM.

Sve ovo pokazuje da je Republika Srpska i stabilna, te da je jeftini politički i medijski spinovi iz Sarajeva ne mogu ni na koji način destabilizovati.