latinica  ћирилица
22/09/2020 |  11:06 ⇒ 11:15 | Autor: SRNA

Veliki značaj 90 godina rada Muzeja i Narodnog pozorišta Srpske za razvoj kulture

Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić istakla je da je 90 godina rada Muzeja i Narodnog pozorišta Srpske datum koji treba obilježavati uprkos vanrednoj situaciji izazvanoj virusom korona, jer ima veliki značaj za razvoj kulture, te izrazila zadovoljstvo što je donesena odluka da dođe do prilagođavanja broja publike u ustanovama kulture u skladu sa njihovim kapacitetima.
Narodno pozorište Republike Srpske -
Narodno pozorište Republike Srpske

Trivićeva je pojasnila da je na jučerašnjoj sjednici Kriznog štaba za vanredne situacije donesena odluka da ustanove kulture mogu da primaju publiku prema mjerama koje propiše Institut za javno zdravstvo, a koje se odnose na kapacitet ustanova.

- Resorno ministarstvo učiniće sve da doprinese razvoju ustanova kulture na najbolji mogući način, a u pripremi je nacrt zakona o sticanju statusa samostalnog umjetnika i samostalnog stručnjaka u kulturi, koji bi trebalo do kraja godine da se nađe u skupštinskoj proceduri - rekla je Trivićeva.

Ona je rukovodstvima i zaposlenima Muzeja i Narodnog pozorišta Srpske čestitala značajan jubilej koji obilježavaju ove godine, te dodala da ove ustanove svojim radom same govore o sebi i svojim rezultatima.

Direktor Narodnog pozorište Republike Srpske Maja Dodig rekla je da umjetnost sa sobom nosi žar koji ne može da zgasne, jer umjetnici stvaraju i u nemogućim uslovima, te da je nacionalni teatar pogled u budućnost.

- Imamo 95 zaposlenih, koji su raznih profesija, od glumaca, reditelja, kostimografa, krojača, garderobera, stolara, bravara, električara i svi oni čine naše malo bogatstvo koje nam daje pravo da kažemo da je nacionalni teatar veoma važan za našu Republiku - rekla je Dodigova.

Ona je izrazila zadovoljstvo što je došlo do prilagođavanja broja publike u ustanovama kulture, te navela da će to omogućiti da se dugo očekivana premijera predstave "Derviš i smrt" održi u oktobru.

Povodom ovog značajnog jubileja, sutra će u 20.00 časova u Narodnom pozorištu Republike Srpske biti održana i svečana akademija.

Direktor Muzeja Republike Srpske Miladin Savić rekao je da ova institucija ima sedam organizacionih jedinica, u okviru kojih ima i pet odsjeka.

- To ukazuje da je naš Muzej institucija kompleksnog tipa, koja u svom sastavu ima odsjek za istoriju, arheologiju, istoriju, te druge odsjeke, u kojima rade obrazovan i stručan kadar - rekao je Savić.

Povodom obilježavanja 90 godina rada Muzej Republike Srpske će u četvrtak, 24. septembra, u 19.00 časova organizovati izložbu “Mač u kamenu“, čiji su autori istoričar Јanko Vračar i arheolog Ivane Pandžić.