latinica  ћирилица
22/09/2020 |  11:53 | Autor: SRNA

Višković: Dovoljno sredstava za sve zdravstvene ustanove

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je danas da će sve zdravstvene ustanove u Srpskoj imati dovoljno sredstava da izmire svoje obaveze i po pitanju plata i doprinosa, ali i kada je riječ o pružanju zdravstvenih usluga.
Radovan Višković - Foto: RTRS
Radovan ViškovićFoto: RTRS

- Neće biti oštećen zdravstveni sektor - rekao je Višković odgovarajući na poslanička pitanja u Narodnoj skupštini Republike Srpske u vezi sa radom zdravstvenih ustanovima u uslovima pandemije virusa korona.

On je rekao da su nadležne institucije učinile sve da školska godina u Srpskoj počne redovno i da se nastava odvija u učionicama uz direktni kontakt nastavnika i učenika.

- U tom pogledu su preduzete sve potrebne mjere i 22 dana od početka školske godine nije bilo prenosa virusa korona sa učenika na učenika. Sve propisane mjere u obrazovnim ustanovama se poštuju - kaže Višković.

Kada je riječ o izgradnji Hidroelektrane "Buk Bijela", Višković je rekao da su vlade Srpske i Srbije u tom pogledu uradile sve što je trebalo i da će, prema ugovoru elektroprivreda Srpske i Srbije, vlasništvo biti 51-49 odsto u korist Srbije.

- Sve procedure su završene. Predat je ugovor dvije elektroprivrede na verifikaciju Konkurencijskom vijeću BiH. Čekamo njihov odgovor i kada dođe može se krenuti u pripremne radove. Taj objekat nosiće nazi Hidroelektrana Gornja Drina - rekao je Višković.

Istakao je da će Vlada Srpske učiniti sve da pomogne domaćim proizvođačima mesa, ali da je to prevashodno pitanje za Savjet ministara.

- Išli su zahtjevi prema Savjetu ministara da se bar na određeno vrijeme zaustavi uvoz mesa i da domaći proizvođači plasiraju svoje viškove na našem tržištu. O tome se još vode razgovori, došlo je do toga da se odobri izvoz na tursko tržište i radi se na tome i za druga tržišta - rekao je Višković.

On je rekao da svaki ministar u Vladi Srpske snosi odgovornost za svoj rad i djelovanje u svom resoru.

- Nikad neću bježati od svoje odgovornosti, ali nijedan ministar ne može biti amnestiran od svoje odgovornosti za rad u svom resoru. Ako je loš rad Vlade, odgovornost naravno nosi i premijer", rekao je Višković.

On je naglasio da se uvijek radi na tome da se unaprijedi rad Vlade i svakog ministra.