latinica  ћирилица
22/09/2020 |  14:08 ⇒ 14:34 | Autor: SRNA

Potpisan sporazum o sufinansiranju boravka djece u predškolskim ustanovama

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Fond za dječiju zaštitu Srpske potpisali su danas u Banjaluci sporazum o saradnji u vezi sa sufinansiranjem boravka djece bez roditeljskog staranja i sa smetnjama u razvoju u predškolskim ustanovama.
Trivić i Јović - Foto: SRNA
Trivić i ЈovićFoto: SRNA

Sporazum su potpisali resorni ministar Natalija Trivić i direktor Fonda Nedeljko Јović.

Trivićeva je istakla značaj ovog sporazuma kojim će roditelji i staratelji ove djece biti oslobođeni udjela u plaćanju boravka u javnoj ili privatnoj predškolskoj ustanovi, te omogućiti jednake uslove za nesmetan rast i razvoj, kao i socijalizaciju koja je u predškolskom periodu veoma važna.

- Ministarstvo će dobijati podatke na mjesečnom nivou koliko je djece korisnika definisanih ovim sporazumom, te dostavljati informacije Fondu koji će dalje raditi distribuciju prema lokalnim zajednicama i predškolskim ustanovama - rekla je Trivićeva novinarima nakon potpisivanja sporazuma.

Prema njenim riječima, trenutno nema egzaktnih podataka koliko ima korisnika ovih prava, ali, prema dostupnim podacima, ima više od 1.000 djece sa poteškoćama u razvoju koja su školskog uzrasta.

- Tačne podatke ćemo imati do kraja mjeseca, kada nam ih dostave predškolske ustanove, te ćemo svaki mjesec ažurirati podatke o broju korisnika ovih prava - rekla je Trivićeva.

Јović je rekao da su danas potpisanim sporazumom definisani tehnički detalji o isplati naknada za boravak u predškolskim ustanovama djece sa smetnjama u razvoju i djece bez roditeljskog staranja.

- Sporazumom smo definisali kako to možemo brže, najefikasnije i najbolje uraditi, te da to bude u interesu naših korisnika i očekujem da u što kraćem periodu ovo pravo zaživi - naveo je Јović.