latinica  ћирилица
22/09/2020 |  14:32 ⇒ 14:51 | Autor: SRNA

Banjaluka: Potpisan ugovor o realizaciji projekta "Voda dva"

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić danas je sa predstavnicima konzorcijuma "Hidrokop" i "MG Mind" potpisao ugovor o izgradnji više vodovoda u seoskom i prigradskom području, u okviru projekta "Voda dva".
Igor Radojičić sa predstavnicima konzorcijuma "Hidrokop" i "MG Mind" - Foto: SRNA
Igor Radojičić sa predstavnicima konzorcijuma "Hidrokop" i "MG Mind"Foto: SRNA

Radojičić je nakon potpisivanja ugovora izjavio da je vrijednost radova više od pet miliona evra, dodavši da je početak prvih radova ovog projekata planiran već ove sedmice, u četvratak, 24. septembra, na vodovodu Brkići, pojasnivši da je riječ o ogranku podsistema "Zvijezda" na prostoru Manjače.

- Rok za cijeli paket je dvije godine u toku kojih će se radovi izvoditi na velikom broju lokacija, više od 50 kilometara vodovodne mreže i desetine kilometara kanalizacione mreže i negdje do 2.000 domaćinstava koji će neposredno biti povezani na različite krakove i pozicije - rekao je Radojičić.

Kada je riječ o vodosnabdijevanju, on je precizirao da je riječ o vodovodima na pozicijama Tuzlanska ulica i Ulica srpskih ustanika, u Ulici Braće Miletića i završetku velikog vodovoda u naselju Јagare.

- Tu je i dio podstistema "Zvijezda" i "Crno vrelo" - Bistrica, Kremenovići, Gakovići, Brkići i još nekoliko manjih krakova, svi podstistemi koji se dalje kopčaju sada na "Zvijezdu". Veliki poslovi na području naselja Bronzani Majdan i integrisanje postojećeg vodovoda "Bronzani Majdan - Crno vrelo", na kraku Obrovac, Kmećani i nekoliko Potpozarskih sela - Potkozarje, Verići i Mišin Han - rekao je Radojičić.

Govoreći o kanalizaciji, Radojičić je rekao da će u okviru ovog projekta biti rađeno na dosta mjesta gdje građani čekaju - na Putu srpskih branilaca, nekoliko krakova u naselju Drakulić, nekoliko ulica u naselju Vrbanja, Kuljani i Ada i više lokacija u naselju Lauš.

On je istakao da je na međunarodnom tenderu koji je sprovela Evropska banka za obnovu i razvoj najuspješni bio konzorcijum "Hidrokop" i "MG Mind", izrazivši zadovoljstvo što je riječ o domaćim firmama.

- Ne samo što radimo prijeko potrebne komunalne poslove na terenu, imamo i domaću operativu koja je zaposlena i dvije velike firme i podizvođače koji će biti angažovani na ovom poslu i zapošljavati domaće ljude. S obzirom da se radi o velikim sredstvima ta sredstva će ostajati u Banjaluci i direktno i indirektno - rekao je Radojičić.

Direktor banjalučke firme "Hidrokop" Radislav Babić rekao je da je konzorcijum "Hidrokop"-"MG Mind" spreman i da mogu početi sa radovima u narednim danima.

- Pretpostavljam da ćemo još povući neke domaće operative i zaposliti kao podizvođače i sigurni smo da ćemo to uraditi u roku. Rok je 730 dana odnosno dvije godine, ali sigurni smo da ćemo to odraditi prije roka - rekao je Babić.