latinica  ћирилица
22/09/2020 |  16:53 ⇒ 16:53 | Autor: SRNA

Beograd i Priština nisu blizu političkog rješenja

Sporazum o ekonomskoj saradnji Srbije i samoproglašenog Kosova važan je za održavanje mira i rješavanje problema, ali Beograd i Priština nisu blizu pronalaženja političkog rješenja, izjavio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.
Beograd - Priština - Foto: ilustracija
Beograd - PrištinaFoto: ilustracija

On je u intervjuu za Rojters komentarisao sporazum koji je ovog mjeseca potpisan u Bijeloj kući u Vašingtonu, čije je potpisivanje predsjednik SAD Donald Trampa nazvao "napretkom".

Vučić je istakao da je sporazum veliki korak u dobrom smjeru, ali da je dug put ka političkoj normalizaciji.

- Smatram da su takvi sporazumi vrlo značajni za održavanje mira i konačno rešavanje problema radi jasne budućnosti naše dece. Ne kažem da smo blizu političkog rešenja - naglasio je Vučić.

Predsjednik Srbije opisao je ekonomsku saradnju kao "ključ" za bilo kakve političke dogovore u budućnosti.

Vučić je predstavio situaciju Srbije u budućnosti koja će uključivati balansiranje odnosa sa Istokom i Zapadom, čak i ako to podrazumijeva da će se obje strane povremeno ljutiti.

- Kada živite u maloj zemlji koja je geografski na raskrću, onda vaša politika treba da bude održavanje mira i stabilnosti, i to tako da se ni sa kim ne raspravljate – što je nemoguće – ili da se raspravljate jednako sa svima - naglasio je Vučić.

Prema riječima Vučića, "Srbija je na evropskom putu, ali mora da živi i ima prijatelje u SAD, ali i u Moskvi i Pekingu, kojih se ne stidi".

Rojters je podsjetio da je Vučić nedavno rizikovao pogoršanje odnosa sa Moskvom odustajanjem Srbije od vojnih vježbi u Bjelorusiji, odbijajući da Beograd bude uvučen u demonstriranje podrške bjeloruskom predsjedniku Aleksandru Lukašenku, koji je saveznik Rusije.

Vučić je, međutim, naglasio da se ponekad mora sačuvati vojna neutralnost.

Predsjednik Srbije dodao je da se nada da će Tramp uskoro posjetiti Srbiju.