latinica  ћирилица
22/09/2020 |  22:21 ⇒ 22:23 | Autor: sputniknews.com

Bugarski ministar: Bugari rizikuju da za 30 godina postanu manjina u sopstvenoj državi

Potpredsjednik bugarske vlade, ministar odbrane Krasimir Karakačanov ponovo je pozvao predsjednika Bugarske Rumena Radeva i premijera Bojka Borisova na dijalog, istakavši da ako se nastavi trend podjela i konfrontacije, Bugari rizikuju da postanu manjina u svojoj zemlji.
Krasimir Karakačanov (Foto: BGNES) -
Krasimir Karakačanov (Foto: BGNES)

- Rat ništa ne rađa osim mržnje i podjele. Ako hoćemo normalan dijalog, mora se tražiti kompromis. Predsjednik, premijer, institucije, parlamentarne stranke i, ako želite, predstavnici društva koji protestuju u Bugarskoj, moraju sjesti za jedan sto i na kraju ucrtati put kojim će krenuti Bugarska, umjesto da se igraju crvenih i bijelih, rusofoba i rusofila, amerikanofila i amerikanofoba, pljuju jedni druge i mrze se - rekao je Karakačanov za BTV.

On je istakao da se takav odnos među političarima može primijetiti u posljednjih 30 godina, kada je Bugarska započela proces tranzicije iz socijalizma u demokratiju.

Prema njegovim riječima, ako se takav trend nastavi, Bugari rizikuju da postanu etnička manjina u sopstvenoj državi.

- Takav model konfrontacije i mržnje doveo je do toga da postanemo najsiromašnija zemlja u Evropi, a mi nismo bili takva zemlja, da postanemo nacija koja najbrže nestaje. Za 30 godina će naša djeca i unuci biti manjina u sopstvenoj zemlji. To pokazuje analiza demografske situacije. Ne možemo više zatvarati oči na te probleme - poručio je ministar.

Prema posljednjem popisu stanovništva iz 2011. godine, Turci čine drugu po veličini etničku grupu u Bugarskoj – 8,8 odsto, treću Romi (4,9 odsto).

Karakačanov je prošlog ljeta pozvao je na hitno usvajanje “Koncepcije o integraciji Roma“, upozoravajući da je stopa kriminala među romskom populacijom počinje da ugrožava nacionalnu bezbjednost.