latinica  ћирилица
23/09/2020 |  12:33 ⇒ 12:37 | Autor: TANЈUG

Savjet Evrope traži od Slovenije da zaštiti i promoviše srpski jezik

Komitet ministara Savjeta Evrope zatražio je od slovenačkih vlasti da poboljšaju zaštitu i promociju srpskog jezika u Sloveniji, navodi se u Strazburu.
Savjet Evrope u Strazburu - Foto: Wikipedia
Savjet Evrope u StrazburuFoto: Wikipedia

Preporuke Savjeta Evrope koje se odnose na “hitne mjere“ podrazumijevaju prepoznavanje srpskog jezika kao tradicionalnog jezika manjine u Sloveniji i promovisanje svijesti o srpskom jeziku i kulturi kao sastavnom djelu kulturne baštine Slovenije.

Preporuke koje su ministri Savjeta Evrope izradili na osnovu ekspertskog izvejštaja o zaštiti i promociji regionalnih i manjinskih jezika odnose se na razvoj i dostupnost srpskog jezika u predškolskom i srednjoškolskom obrazovanju, kao i u oblastima u Sloveniji gdje se taj jezik tradicionalno govori, te na emitovanje lokalnih radio i televizijskih programa na srpskom jeziku.

- Preduzmite odlučne mjere za promociju srpskog jezika u javnom životu, u saradnji sa govornicima, uključujući i obezbjeđivanje adekvatnih finansijskih sredstava - navodi se u ministarskim preporukama.

Od slovenačkih vlasti traži se da uspostave i mehanizam za konsultacije sa relevantnim organizacijama koje predstavljaju korisnike srpskog jezika o svim pitanja koja se odnose na zaštitu i unapređenje tog jezika.

Pored srpskog jezika, Savjet Evrope od Slovenije traži da prioritetno prepozna hrvatski i wemački jezik kao tradicionalne jezike manjina na svojoj teritoriji, obezbijedi poštovanje romskog jezika i kulture i radi na medijskim servisima na italijanskom i mađarskom jeziku.