latinica  ћирилица
23/09/2020 |  19:23 ⇒ 20:06 | Autor: RTRS

Pale: Potpisan ugovor o izgradnji toplovoda (VIDEO)

Potpisom ugovora o prvoj fazi izgradnje toplovoda, u Palama je počela realizacija velikog projekta izmještanja zastarjele toplane iz centra, i izgradnje savremene na periferiju Pala. Obavezu, da u roku od 90 dana od uvođenja u posao izgrade 1.200 metara toplovoda, preuzeo je konzorcijum „Grijanje-invest Pale i banjalučka "Termo-tehnika". Radove, vrijedne 788.000 maraka, finansira opština.
Pale (foto: ekofis.ues.rs.ba) -
Pale (foto: ekofis.ues.rs.ba)

Na ovoj parceli, uz obalu Miljacke, nadomak škole "Srbija", na prilazu industrijskoj zoni gradiće se nova toplana. Da bi kotlovi zastarjele i neugledne toplane mogli da se ugase, neophodno je do nove lokacije dovesti toplovod.

- U prvoj fazi gradimo toplovod dužine oko 1.200 metara, a još toliko ćemo graditi u sljedećoj fazi. Treća faza je da svim stanovnicima Pala bude omogućimo priključak na daljinski sistem grijanja. Elektrokotlovi u novim zgradama postali su problem za elektromrežu - izjavio je direktor “Grijanjeinvesta“ Pale Ljubiša Tanić.

Projekat nove toplane biće završen tokom zime. Načelnik opštine Pale Boško Јugović naglasio je da će energent za ovu toplanu biti biomasa, odnosno drvena sječka, ali će, kako je rekao, kotlovi moći konzumirati i druge energente kada se stvore uslovi.

Toplana kapaciteta do 20 megavata obezbijedila bi priključak mnogo većem broju korisnika i rasteretila elektro-mrežu za najmanje 15 megavata. Ni namjera gasifikacije Pala, kako struka ocjenjuje, ne kosi se sa ulaganjima u toplovod i novu toplanu, naprotiv.

- Stare zgrade nemaju tehničke mogućnosti uvođenja gasa. Rigorozni su uslovi protivpožarne zaštite, a neophodnja je izgradnja novih dimnjaka i protivpožarnih vrata - dodao je Tanić.

U trećoj fazi biće izgrađena nova trasa toplovoda, kao i sanirana kompletna sekundarna mreža stara više od 40 godina koja je podložna havarijama. Kapitalna investicija uređenja sistema daljinskog grijanja realizovaće se u naredne dvije godine.