latinica  ћирилица
23/09/2020 |  19:24 ⇒ 20:44 | Autor: SRNA

MUP uspješno realizovao poslove i zadatke u prošloj godini

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske uspješno je realizovalo poslove i zadatke iz svoje nadležnosti u prošloj godini, što se ogleda u povoljnom stanju bezbjednosti u oblasti kriminaliteta i bezbjednosti u saobraćaju, te očuvanju stabilnog reda i mira, rekao je resorni ministar Dragan Lukač.
Dragan Lukač - Foto: RTRS
Dragan LukačFoto: RTRS

Obrazlažući u Narodnoj skupštini Republike Srpske Izvještaj o radu MUP-a Srpske za 2019. godinu, Lukač je rekao da je zabilježen pad kriminaliteta za tri odsto, uz povećanje koeficijenta ukupne rasvijetljenosti.

Prema njegovim riječima, od ukupno 7.611 evidentiranih krivičnih djela 83,6 odsto čine krivična djela opšteg kriminaliteta, kojih je u odnosu na 2018. godinu manje za 2,3 odsto.

Lukač je naveo da je smanjen broj imovinskih krivičnih djela za 2,3 odsto, posebno težih krivičnih djela teška krađa za 13,8 odsto i krivičnih djela razbojništvo za 20,8 odsto, te je u isto vrijeme povećana njihova rasvijetljenost po nepoznatom počiniocu.

- Broj krivičnih djela u vezi sa krađom motornih vozila veći je za 23,2 odsto, ali je povećana i rasvijetljenost ovih krivičnih djela - istakao je Lukač.

On je rekao da je u ovom periodu bilo pet krivičnih djela teško ubistvo, od kojih su četiri izvršila tada nepoznata lica, dok je ostalo nerasvijetljeno jedno krivično djelo na čijem se rasvjetljavanju i dalje radi, kao i na ubistvima izvršenim u prethodnim godinama.

Lukač je rekao i da je MUP Republike Srpske u okviru 91 operativne akcije, od kojih je 14 međunarodnog karaktera, uhapsio 156 lica, a tužilaštvima su podnesena 122 izvještaja protiv 302 osobe.

On je naveo da je u oblasti sprečavanja zloupotreba opojnih droga sprovedeno 37 operativnih akcija, od kojih šest međunarodnog karaktera.

- Za otkrivena krivična djela u vezi sa zloupotrebama droga, njih 296, nadležnim tužilaštvima podnesena su 242 izvještaja protiv 324 lica - precizirao je Lukač.

Prema njegovim riječima, u okviru operativnih akcija u oblasti visokotehnološkog kriminaliteta otkriveno je 117 krivičnih djela za koja su nadležnim tužilaštvima podnesena 64 izvještaja protiv 74 lica.

- Ukupna materijalna šteta nastala izvršenjem 607 krivičnih djela privrednog kriminaliteta iznosi 28.699.963 KM, a izvršioci su ostvarili protivpravnu imovinsku korist od 35.011.856 KM - naveo je Lukač.

On je dodao da od ukupnog broja krivičnih djela privrednog kriminaliteta 58,5 odsto čine krivična djela koja imaju obilježja korupcije.

Lukač je rekao da je nadležnim tužilaštvima podneseno 10 izvještaja i dopune izvještaja o počinjenim krivičnim djelima ratni zločin protiv 25 identifikovanih lica, za koja postoje osnovi sumnje da su počinila ukupno 17 krivičnih djela nad najmanje 60 identifikovanih žrtava.

On je naveo da su praćenjem bezbjednosno interesantnih pojava i događaja i prikupljanja operativnih saznanja u vezi sa licima, grupama i organizacijama čije je djelovanje povezano ili se može dovesti u vezu sa vjerski ili etnički motivisanim terorizmom sačinjene 34 operativno–kriminalističke analize i izvršeno 18 operativnih provjera za lica i vozila.

Lukač je rekao da je broj slučajeva narušavanja javnog reda i mira manji za 1,7 odsto odnosu na 2018. godinu.

- U 2019. godini pripadnici Ministarstva su na području Republike Srpske pronašli 4.903 migranta, koji su predati u nadležnost Granične policije BiH - istakao je Lukač.

On je naveo da je broj saobraćajnih nezgoda od 10.220 manji za 1,4 odsto u odnosu na 2018. godinu.

Prema njegovim riječima, i broj ukupno poginulih 118 lica manji je za 12 osoba ili 9,2 odsto, kao i teže povrijeđena 592 lica za 4,4 odsto, te lakše povrijeđene 2.494 osobe za 10,5 odsto.

Lukač je istakao da je u prošloj godini otvoren Centar za obuku u Zalužanima namijenjen stručnom osposobljavanju i usavršavanju policijskih službenika za uspješno obavljanje postojećih poslova, odgovornijih i složenijih zadataka.