latinica  ћирилица
25/09/2020 |  12:14 ⇒ 12:14 | Autor: SRNA

Rekordan broj novih slučajeva u Sloveniji

U Sloveniji su u protekla 24 časa na virus korona testirane 3.645 osobe od kojih su 192 pozitivne, što je najveći broj dnevnih slučajeva infekcije od početka epidemije.

U protekle dvije sedmice broj novih slučajeva zaraze dnevno se kretao oko sto ili manje, a do sada je najveći broj zaraženih bio prošlog četvrtka, kad je bilo potvrđeno 137 slučajeva infekcije.

Četvrtina novih slučajeva zaraze u protekla 24 časa je sa područja Ljubljane.

U Sloveniji je broj potvrđenih slučajeva zaraze od početka epidemije povećan na 5.007, dok je do od posljedica kovida 19 umrlo 145 ljudi.

Trenutno je aktivno 1.509 slučajeva, a u bolnicama je 59 pacijenata koji se liječe od kovida 19, od čega je 15 na intenzivnim odjeljenjima, saopšteno je iz slovenačkog Ministarstva zdravstva.

Broj novih slučajeva zaraze u Sloveniji na 100.000 stanovnika u proteklih 14 dana iznosi oko 70, prenose mediji.

Najveći broj zaraženih je u dobi od 45 do 54 godina, a glavni izvor širenja virusa su nekontrolisana druženja, poput rođendanskih proslava i zabava u privatnim prostorima i lokalima.

Nuška Čakš Јager iz Nacionalnog instituta za javno zdravlje rekla je da se u Sloveniji povećava i broj zaraženih među zdravstvenim radnicima, kao i među radnicima i štićenicima u domovima za starije.

Slovenački infektolozi upozoravaju da se virus nekontrolisano širi.

- Riječ je o velikom porastu novozaraženih, iako uz veliko povećanje broja testiranih - rekla je infektolog Bojana Beović, koja vodi vladin stručni tim za kovid 19.

Ona kaže da oko četvrtina novozaraženih dolaze iz karantine, odnosno izolacije, što ukazuje na to da je velika mogućnost da će se zaraza širiti jer ostali novozaraženi i njihovi kontakti nisu na vrijeme otkriveni.

- Јoš imamo mnogo zaraza nepoznatog izvora, što može značiti da se virus nekontrolisano širi, a to je vrlo zabrinjavajuće - rekla je Beović.

Zbog porasta broja novih infekcija u susjednim državama, Slovenija će iduće sedmice revidirati svoju listu epidemiološki nesigurnih destinacija, jer je situacija sa virusom korona pogoršana u Mađarskoj i Austriji.