latinica  ћирилица
26/09/2020 |  07:54 ⇒ 11:24 | Autor: TANЈUG

SAD: Sedam miliona zaraženih virusom korona

Sjedinjene Države prešle su prag od sedam miliona oboljelih od virusa korona, pokazuju podaci Univerziteta "DŽons Hopkins".

Nakon što je pandemija na početku najteže pogodila područje Njujorka, a zatim tokom ljeta jugoistok i jugozapad zemlje, sada se širi u gradovima s mnogo manjom populacijom u srcu zemlje, često u njenim konzervativnim dijelovima gdje se veliki broj stanovnika protivi nošenju maski, prenosi Glas Amerike.

Širenje zaraze sada izaziva nove probleme u bolnicama, školama i univerzitetima na srednjem zapadu i zapadu SAD.

U Viskonsinu je prošle nedjelje u prosejku bilo registrovano više od 2.000 novozaraženih dnevno, u poređenju sa 675 tri sedmice ranije. Broj hospitalizacija u toj državi je na najvišem nivou od naglog širenja virusa korona u SAD u martu.

U Oklahomi i Misuriju se redovno bilježi 1.000 novih slučajeva dnevno, a guverner Misurija Majk Parson, koji se oštro protivi nošenju maski, testiran je pozitivno ove nedjelje.

Ogromna stopa broja pozitivnih testova bilježi se i u Јužnoj Dakoti, Ajdahu i Ajovi, prenosi agencija AP.

U Sjedinjenim Državama se prosečno registruje više od 40.000 novih slučajeva kovida-19 dnevno. Taj broj je značajno manji od vrhunca zabilježenog tokom ljeta od gotovo 70.000, ali je i dalje zabrinjavajući.

Broj žrtava korona virusa u zemlji je ove nedelje premašio 200.000, što je najviše u svijetu.

Na srednjem zapadu i zapadu, bolnice u Springfildu u Misuriju su na ivici kapaciteta zbog naglog rasta broja oboljelih.

Direktori dvije bolnice u Ajdahu upozorili su ove nedjelje da su njihovi objekti blizu da budu preopterećeni zbog pacijenata oboljelih od virusa korona.

Sve više problema ima i u školama. Desetine učenika u Ajovi završilo je u karantinu ove nedjelje zbog rasta broja slučajeva, dok je stopa pozitivnih testova u jednom okrugu premašila 30 odsto.

U susjednom okrugu, stopa pozitivnih testova bila je 27 odsto, a više od 200 učenika i nastavnika je u izolaciji ili karantinu nakon što je 18 učenika i zaposlenih u školi testirano pozitivno. U tom okrugu, nastava se i dalje drži u učionicama, ali uz nove mjere socijalnog distanciranja.

Širenje virusa korona postalo je uobičajena pojava i u univerzitetskim kampusima širom zemlje, od povratka studenata. Zvaničnici strahuju i zbog novih problema koje bi mogao da izazove početak fudbalske sezone. Gradovi u kojima se nalaze koledži preduzimaju sve oštrije korake da se suzbiju žurke i gužve u barovima.

U gradu u kojem se nalazi Univerzitet Oklahome, ove nedjelje je izglasano obavezno nošenje maski na žurkama na zatvorenom ako je prisutno više od 25 osoba. Mjera je uvedena uprkos protivljenju javnosti.