latinica  ћирилица
26/09/2020 |  08:57 ⇒ 09:27 | Autor: srpskainfo.com

Neodgovorne gazde bi mogle da ostanu bez dozvole za rad

Vlasnici ugostiteljskih i trgovačkih objekata, te drugi preduzetnici koji se ne budu pridržavali zaštitnih mjera koje propisuju nadležni organi u cilju zaštite stanovnika od virusa korona mogli bi ostati bez dozvole za rad - rekao je u intervjuu za Srpskainfo predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.
Ugostiteljski objekti - Foto: RTRS
Ugostiteljski objektiFoto: RTRS

Pojašnjava da je ovo novina koja je uvrštena u Zakon o dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i Prijedlog zakona o upravnoj inspekciji, a koji su usvojeni u četvrtak u Narodnoj skupštini Republik Srpske.

– Kazne će biti značajno veće za one koji ne budu poštovali mjere koje propisuje Republički štab za vanredne situacije. Te kazne će se kretati i do 20.000 KM, a zatvaraće se i objekti, prvo na sedam, a poslije toga na 15 dana. Ako se i dalje budu kršile mjere, onda ćemo razmatrati mogućnost da nekome oduzmemo dozvolu za rad – istakao je Višković.

Komentarišući izmjene koje su unesene u ova dva zakona, Višković je pojasnio da su veće kazne predviđene za sve one koji se ne budu pridržavali mjera kao što su distanca, okupljanje u grupama većim od propisanih, ograničeno radno vrijeme i slične.

– Ne možemo dozvoliti da pojedinci svojim neodgovornim ponašanjem ugrožavaju nečije zdravlje i prave ogromne štete Republici Srpskoj i njenom zdravstvenom sektoru. Јedan dan liječenja pacijenta oboljelog od virusa korona iznosi preko 2.000 KM. Oni koji se ponašaju odgovorno nemaju šta da brinu jer će nam na meti biti samo oni neodgovorni – ističe Višković.