latinica  ћирилица
26/09/2020 |  14:54 ⇒ 20:42 | Autor: RTRS

Dani harmonike u Ugljeviku (VIDEO)

U Ugljeviku je u toku 12. festival "Dani harmonike". Nakon koncerta, kojim je svečano otvorena ova manifestacija, danas su na programu master klas radionice, koje drži profesor Јurij Šiškin iz Rostova u Rusiji. Pokrovitelj festivala ove, kao i prethodnih godina, je Kabinet predsjednice Republike Srpske.
Dani harmonike u Ugljeviku - Foto: RTRS
Dani harmonike u UgljevikuFoto: RTRS

Mladi harmonikaši imali su priliku da rade sa jednim od najpoznatijih virtuoza harmonike na svijetu, profesorom Šiškinom i da od njega dobiju vrijedne savjete.

- Bilo je jako lijepo raditi sa Јurujom Šiškinom, pošto je on svjetska klasa i zaista je lijepo dobiti neka nova znanja i naučiti nešto novo - kaže Lazar Bajić, učenik muzičke škole "Vlado Milošević" iz Banjaluke.

Profesor Јurij Šiškin sa Rostovske muzičke akademije istakao je da je Festival harmonike u Ugljeviku jedan od najboljih u Evropi i da ima dosta talentovanih na našim prostorima.

- Smatram da je u Evropi ovo jedan od najboljih festivala. Možda u Rusiji postoje djeca koja sviraju na višem nivou, ali što se tiče Evrope, ovo je ubjedljivo najbolji i naistaknutiji festival - jasan je Šiškin.

Master klas pohađalo je 20-ak učesnika, uglavnom mladih koji idu u osnovnu muzičku školu, a koji su došli iz svih krajeva Republike Srpske i BiH.

- Bila je to izuzetna prilika za njih da svoja znanja unaprijede od tako jednog vrhunskog pedagoga. Već sam rekao da je on vodeći koncertni izvođač u svijetu i svakako da je to veliko iskustvo i bogatstvo za te mlade talente - rekao je Slaviša Perić, organizator Festivala harmonike u Ugljeviku.

Festival harmonike trajaće do ponedjeljka, kada će u Bijeljini biti održan završni koncert učenika Osnovne muzičke škole "Kornelije Stanković" iz Ugljevika.