latinica  ћирилица
26/09/2020 |  16:44 ⇒ 16:44 | Autor: SRNA

Film "Mjesečeve kapi" dobitnik Gran prija

Film "Mjesečeve kapi" autorke Јoran Iver Hadani iz Izraela dobitnik je Gran prija Međunarodnog festivala dokumentarnog i kratkog filma "Јahorina film festival", koji je završen danas na Palama.
Јahorina film festival (foto: www.jahorinafest.org) -
Јahorina film festival (foto: www.jahorinafest.org)

"Zlatni javor" za najbolji regionalni turistički film pripao je Radoslavu Stanišiću iz Crne Gore za film "Moja Podgorica", dok je u međunarodnoj konkurenciji nagrađen "Magična Kordoba", autora Herve Tirmarče iz Španije.

Nagrada "Zlatni javor" za najbolji regionalni dokumentarni film "Izlazite li vanka" dodijeljen je hrvatskoj režiserki Ines Јokoš, dok je u međunarodnoj konkurenciji nagrađen film "Balkanska ruta - posljednja stanica" autora Davida Ludovisija iz Italije.

Nagrada za najbolji regionalni studentski film dodijeljena je Lukasu Grevis iz BiH za film "Dvije figure na rijeci", dok je ista nagrada u međunarodnoj konkurenciji dodijeljena filmu "Moja planeta" Valeri Karnoj iz Belgije.

Za najbolji eksperimentalni film u regionalnoj konkurenciji proglašen je "Mandela efekat" autora Mihajla Vitezovića iz Srbije, Ista nagrada u međunarodnoj konkurenciji dodijeljena filmu "Izdah" španskog autora Al Diaz.

Najbolji dokumentarni TV film u regionalnoj konkurenciji je "U snu i na javi, celo selo umetničko delo" Svetlane Smiljanić iz Srbije, a najbolji u međunarodnoj konkurenciji film "Hotel Regina" Matijasa Bergera iz Francuske.

"Zlatni javor" u kategoriji kratki igrani film u regionalnoj konkurenciji pripao je filmu "Fikus" Andreja Volkašina iz BiH.

Za najbolji regionalni ekološki film proglašen je "Vatra u Alpima - priče sa planinskog prevoja" Nejca Kavke iz Slovenije, a "Zlatni javor" za najbolji ekološki film u međunarodnoj konkurenciji dodijeljen je filmskom ostvarenju "Tragovi" belgijskog režisera Pins Sebastijena.

Direktor Međunarodnog festivala Mirko Despić rekao je Srni da je ove godine festival održan u formatu prilagođenom pandemiji virusa korona, te da su zadovoljni kako je sve proteklo.

- Ove godine selekcioni tim je pogledao 872 filma, od kojih je 69 odabrano u konkurenciju za nagrade, i to 47 dokumentarnih, 10 kratkih, osam studentskih i četiri eksperimentalna. Sedam od 69 filmova u konkurenciji za nagrade imalo je svjetsku premijeru, četiri evropsku, osam regionalnu, a devet premijeru u BiH - istakao je Despić.

Despić je dodao da je program obuhvatao filmove i autore iz 22 zemlje - Austrije, Belgije, BiH, Grčke, Irana, Italije, Izraela, Kanade, Kine, Mađarske, Sjeverne Makedonije, Moldavije, Namibije, Njemačke, Rusije, Senegala, Slovenije, Srbije, Francuske, Hrvatske, Crne Gore i Španije.

On je naveo da su se trudili da na kreativan način zadrže autentičnost, a da se istovremeno adaptiraju na promjene izazvane globalnom zdravstvenom krizom, uvijek vodeći računa o inovativnim aspektima, tako da su ove godine prvi put obezbijedili festivalski onlajn servis za projekcije.

- Pokazatelj razvoja u tehnološkom smislu jeste i činjenica da se prvi put održava i digitalni festival koji je realizovan u saradnji sa 'Muvi' platformom, pa su Festival prvi put mogli da prate ljudi iz cijelog svijeta - pojasnio je Despić.

Uprava Festivala je putem servisa "Muvi" svojim korisnicima obezbijedila besplatno gledanje 17 filmova sa ovogodišnjeg izdanja "Јahorina film festivala", koji se mogu pogledati do sutra.