latinica  ћирилица
26/09/2020 |  17:47 ⇒ 17:49 | Autor: RTS

"Ženski marš" u Minsku – hapšenja na "probi inauguracije" Svetlane Tihanovske

U Minsku je održan "ženski marš", koji je opozicija najavila kao "probu inauguracije" Svetlane Tihanovske. Uhapšeno je više od 10 demonstranata, dok organizacije za ljudska prava tvrde da je uhapšenih skoro 50, uglavnom žena.
Protesti (Foto: Mihail Voskresenskiй) -
Protesti (Foto: Mihail Voskresenskiй)

Bjeloruska policija uhapsila je nekoliko učesnika neodobrenog protesta ogranizovanog u Minsku, saopštila je portparolka ministarstva unutrašnjih poslova Natalija Ganusevič.

Opozicija Belorusije planirala je da protesti budu održani u blizini Trga pobjede.

Subotnji "ženski marš" najavljen je kao "proba inauguracije" Svetlane Tihanovske, protivkandidatkinje Lukašenku na izborima održanim u avgustu.

Grupa žena je skandirala "Naša predsjednica je Sveta!" – misleći na Tihanovsku.

Svjedoci tvrde da su pripadnici organa reda raspoređeni u tom dijelu grada, da su pojačane mjere bezbjednosti i da je obližnja stanica metroa zatvorena, prenio je Tas.

Novinari Rojtersa koji izvještavaju sa protesta u Minsku tvrde da je policija Belorusije uhapsila više od 10 demonstranata, dok organizacije za ljudska prava navode da je uhapšenih skoro 50, uglavnom žena.

U Bjelorusiji se masovni protesti održavaju još od predsjedničkih izbora održanih 9. avgusta.

Prema zvaničnim podacima, pobjedu je odnio dugogodišnji lider Aleksandar Lukašenko, a opozicija tvrdi da su izbori bili namješteni.