latinica  ћирилица
27/09/2020 |  18:21 ⇒ 20:26 | Autor: RTRS

Majevički sir Zarac: Očuvanje tradicije i podrška proizvodnji (VIDEO)

Opština Lopare, u okviru Projekta razvoja tržišne poljoprivrede "Farma dva", počela je brendiranje čuvenog majevičkog sira Zarac. U toku je i osnivanje zadruge, koja bi povezala individualne proizvođače, i omogućila im siguran plasman.
Brendiranje sira - Foto: RTRS
Brendiranje siraFoto: RTRS

Sirevi se na Majevici proizvode tradicionalno. Recept se prenosi s koljena na koljeno. Ljubica Prodanović sedmično napravi oko 150 komada sira zarca. Prodaje ih na kućnom pragu.

Za ozbiljnu proizvodnju sira zarca zainteresovano je tridesetak žena sa ovog područja.

- Nadam se da će zadruga da zaživi da bi mi svi koji proizvodimo zarčeve na Majevici, jer je to tradicionalan proizvod na Majevici i ako se ostvari, svi bi mogli da prodajemo - kaže Radenka Tešić.

Opština Lopare podržava ideju da se tradicija pretvori u posao, koji bi omogućio bolju egzistenciju loparskim domaćinstvima.

- Mislim da je ovo dobra prilika za jednu sigurnu zaradu a da istovremeno jedan od majevičkih autohtonih proizvoda brendiramo, kao što već imamo brendiranu rakiju - ističe Rado Savić, načelnik Opštine Lopare.

U Republici Srpskoj sertifikat geografskog porijekla imaju nevesinjski krompir i romanijski sir-skorup.

- Ovaj sir zarac, bilo bi jako značajno, kad bi bio naredni proizvod koji bi dobio sertifikat geografskog porijekla koji bi jako pomogao području Majevice da postane prepoznatljivije i van granica Srpske i BiH.

Bogati pašnjaci brdovitog krajolika i čist planinski vazduh idealni su preduslovi za razvoj stočarstva kojim se bavis skoro 90 odsto domaćinstava ove lokalne zajednice. Brendiranje majevičkog sira omogućiće razvoj gazdinstva u ruralnim područjima i privrede cjelokupnog kraja.