latinica  ћирилица
27/09/2020 |  18:30 ⇒ 20:23 | Autor: RTRS

Neizvjesna kestenijada u Kostajnici (VIDEO)

Dolaskom jeseni, počinje i sezona kestenja. U Kostajnici, koja je raj za ljubitelje ove jesenje poslastice, kažu da će ovogodišnji rod biti vrlo dobar. Ipak, održavanje tradicionalne Kestenijade zbog pandemije virusa korona i dalje je neizvjesno.
Kesten - Foto: ilustracija
KestenFoto: ilustracija

S prvim jesenjim danima, Ljubiša Stijak uputio se u kestenovu šumu na obroncima kostajničkog brda Balj.

Povoljni vremenski uslovi uticali su na kvalitet ploda, a i na prinos koji će sasvim sigurno biti mnogo bolji nego prethodnih godina.

- Ova godina je bila sušna, bilo je i kiše u periodu kada se kesten oplođavao, pa bi moglo biti prihoda - kaže Stijak.

Prve ovogodišnje prihode od kestena imaju i prodavci na kostajničkoj pijaci. Tvrde da je kesten, uprkos početnoj cijeni od sedam maraka, izuzetno tražen.

Međutim, zbog pandemije, neizvjesno je da li će biti održana tradicionalna Kestenijada, koja se u Kostajnici održava polovinom oktobra.

Organizatori ističu da je važno da se tradicija ne prekine, pa ne odbacuju mogućnost da će Kestenijade biti, ali skromnije nego prethodnih godina.

- Program manifestacije koji je specifičan za Kestenijadu, kao što je etno izložba ženskih ručnih radova, kesten bal, kotlić kestenijade, veče ojkače i folklora i održavanje prodajne izložbe, jednostavo nije moguće održati, jer se tu okipi veliki broj posjetilaca - rekla je Branka Kukruka, direktorica Turističke organizacije opštine Kostajnica.

Šteta zbog neodržavanja Kestenijade biće višestruka, ističu iz opštine Kostajnica.

- Uz direktnu štetu u budžetu, indirektnu će imati i svi naši preduzetnici, jer u te dane vikenda veliki broj građana posjeti našu opštinu - istakao je Aleksandar Pašić, portparol opštine Kostajnica.

Zdravlje je ipak najvažnije, svjesni su Kostajničani, mada su saglasni da tradicija ne treba da se prekida.

Prva Kestenijada u Kostajnici održana je 1998. godine.

Trodnevna turističko-kulturno-privredna manifestacija, u ovu pograničnu opštinu, svake godine privuče više hiljada posjetilaca iz okolnih gradova i opština, ali i susjedne Hrvatske.