latinica  ћирилица
28/09/2020 |  13:09 | Autor: RTRS

Nagrada Anušiću - potvrda kvalitetne izdavačke djelatnosti UKRS

Јedna od najznačajnijih književnih nagrada, “Ivo Andrić” (Zadužbine Ivo Andrić), koja se dodjeljuje od 1976. godine u Beogradu, dodijeljena je za knjigu „Legenda o v(j)etrom vijanima“ Anđelku Anušiću autoru izdavačke djelatnosti Udruženja književnika Republike Srpske.
Anđelko Anušić "Legenda o v(j)etrom vijanima" (Foto: ssr.org.rs) -
Anđelko Anušić "Legenda o v(j)etrom vijanima" (Foto: ssr.org.rs)

- Srećan sam što sam urednik ove izvanredne knjige pripovjedaka i što je Andrićeva nagrada, koliko mi je poznato, nakon 18 godina pripala autoru čiji je izdavač iz Republike Srpske. Poznato je da je Anđelko Anušić doskora živio i radio u Banjoj Luci, ali unazad sedam godina živi u Novom Sadu. Anušić je član Udruženja književnika Republike Srpske - izjavio je Predrag Bjelošević, glavni i ogovorni urednik izdavačke djelatnosti Udruženja.

Izdavačka djelatnost Udruženja književnika djeluje tek tri godine, ali je postala veoma brzo zapažena na regionalnoj književnoj sceni po nekoliko odličnih književnih izdanja, ali posebno se izdvojila po estetskom originalnom dizajnu knjiga, koje su prepoznatljive u moru izdavačkih poduhvata, ne samo u Republici Srpskoj i BiH nego i u regiji - dodao je Bjelošević.

Izdavačka djelatnost je objavila i dvije knjige prevoda poezije DŽona Tejlora „Okna“, američkog pjesnika u prevodu Sanje Zekanović i Kolje Mićevića i knjige poezije „Zamka za vrijeme“ vodećeg italijanskog pjesnika Đorđa Lingvaglose čije stihove je prevela Duška Vrhovac. U pripremi je knjiga poezije ruskog pjesnika Vjačeslava Kuprijanova u prevodu Predraga Bjeloševića.

- Nagrada „Ivo Andrić“ našem autoru Anđelku Anušiću najbolja je potvrda visokih estetskih kriterijuma izdavačke djelatnosti Udruženja književnika Republike Srpske, a moramo reći da nam se obratilo više uglednih pisaca iz Srbije koji su izrazili želju da svoje nove knjige objave u našoj ediciji Savremena književnost zbog njene prepoznatljivosti i ljepote u svoj svojoj jednostavnosti - saopšteno je iz Udruženja književnika Republike Srpske.