latinica  ћирилица
28/09/2020 |  19:04 ⇒ 19:05 | Autor: SRNA

Petronijević ne vjeruje u sud za tzv. OVK

Beogradski advokat i bivši sudija sa Kosova i Metohije Goran Petronijević rekao je da to što se optužnica specijalnog suda u Hagu protiv bivšeg pripadnika terorističke OVK Saljiha Mustafe odnosi na zločine nad Albancima, a ne Srbima, predstavlja dovoljan dokaz da ne vjeruje u ovaj sud.
Goran Petronijević - Foto: RTRS
Goran PetronijevićFoto: RTRS

Petronijević je naveo da se optužnica protiv Mustafe odnosi na obračun dvije terorističke grupe FARK i OVK, koje su djelovale na Kosovu.

- Sama činjenica da prvi slučaj na sudu nije vezan za zločine nad Srbima, već za ubistvo drugih terorista albanske nacionalnosti od strane terorista iz OVK je obeshrabrujuća - rekao je Petronijević.

On je podsjetio da njihovi međusobni obračuni nisu predmet ovog suda, niti međunarodne zajednice, već ratni zločini koje je OVK počinio nad Srbima i ostalim nealbancima.

- Drugi razlog zbog koga ne verujem u ovaj sud je zasnovan na činjenici da su teroristi OVK, posebno komandni vrh, blisko sarađivali sa NATO, Amerikom, i još nekim državama iz EU. To bi značilo da bi svaka osuda OVK zločina bila i presuda tim državama i NATO - ocijenio je Petronijević za "Sputnjik".

Akreditovani advokat ovog suda Ljubomir Pantović rekao je da želi da vjeruje da će sud raditi ono zbog čega je i osnovan.

- Sklon sam da verujem u svako pravosuđe dok se ne dokaže suprotno. Mada, u ovom slučaju ima rezerve da, kada se radi o slučajevima koji su stariji od dve decenije, sud neće moći da utvrdi istinu - naveo je Pantović.

On je saglasan da je iznošenje u javnost dokumenta sa imenima svjedoka koji su sudu dali svoj iskaz u predmetima protiv OVK uplašilo svjedoke, ali dodaje da sud prema Pravilniku može da iskoristi njihova svjedočenja.

- Iskaz svedoka koji iz bilo kog razloga ne može da bude fizički prisutan u sudu, a dao je ranije iskaz, sud može da iskoristi u datom postupku. To je nešto što je po meni neka olakšica za sve ovo - rekao je Pantović.

Politički analitičar i nekadašnji oficir ЈNA i Vosjke Srbije Demo Beriša je optimista da će sud raditi svoj posao kako treba, s obzirom na ugovor koji je potpisan sa Amerikom i da je većina sudija u ovom sudu porijeklom iz ove države.

- Siguran sam da je Americi cilj da očisti rukovodstvo u Prištini od kadrova iz OVK. U tom kontekstu uveren sam da će i Hašim Tači i Kadri Veselji, ali i ostali z vrhuške OVK, biti optuženi pred ovim sudom - uvjeren je Beriša, koji je sada na čelu matice Albanaca u Srbiji.

Osim Saljih Mustafe poznatijeg kao komandant Calji, pred sudom je kao optuženi saslušan i Agim Čeku, bivši premijer i jedan od četiri stuba rukovodstva OVK.

Specijalizovani sud za zločine počinjene na Kosovu i Metohiji u periodu 1998-2000. godina "probio je led" poslije pet godina od osnivanja, procesom protiv Saljiha Mustafe, jednog od osnivača terorističke OVK za zločine počinjene nad "šest državljana Savezne Republike Јugoslavije", a riječ je o Albancima, a ne Srbima. /