latinica  ћирилица
28/09/2020 |  19:39 ⇒ 20:07 | Autor: RTRS

Sve češći zahtjevi za promjenom Dejtona - motivi različiti (VIDEO)

S približavanjem godišnjice Dejtonskog mirovnog sporazumu, sve češći su zahtjevi za njegovom promjenom, ali motivi onih koji to traže su različiti.

Za premijera Hrvatske revizija je potrebna da bi bila obezbjeđena puna ravnopravnost Hrvata, dok Kristijan Švarc Šiling misli da nije pravedan jer je nagradio agresora, misleći na Srbe.

Predsjednica Srpske Željka Cvijanović odgovorila je bivšem visokom predstavniku da koristi brutalne, i ničim utemeljene, riječi na račun Srba, i da se neprimjereno odnosi prema Sporazumu, koji je donio mir u BiH.

Uskoro će pune dvije i po decenije kako su stavljeni parafi na Sporazum, kojim je okončan rat i određena ustavna struktura BiH.

Ipak, niko nije zadovoljan. Bošnjaci, jer su željeli "Bosnu" bez unutrašnjih granica. Srbi, jer konstatnto trpe napade na autonomnost Republike Srpske, a Hrvati jer nemaju svoj entitet. Ali imaju Hrvatsku, koja je pred UN "digla" glas protiv pretvaranja Hrvata u "manjinu", kako to nedavno reče Bakir Izetbegović.

- Hrvatska smatra da je vrijeme za reviziju Dejtonskog sporazuma. Puna ravnopravnost Hrvata, posebno njihova legitimna zastupljenost, kroz odgovarajući izborni zakon, ostaje naš prioritet - izjavio je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković.

Hrvatska je, kao i Srbija, potpisnica Dejtonskog sporazuma. To joj daje pravo da brine o svojim sunarodnicima koje Bošnjaci sistematski, kroz izborni inženjering, pokušavaju učiniti politički nevažnim.

I Srbe bi da mogu, konstatno upozorava Milorad Dodik. Zato se Plenkovićev zahtjev tumači kao odgovor na sarajevsku politiku majorizacije Hrvata, ali i Srba.

- I Hrvati i Srbi u BiH daju odgovor na tu politiku tako što kažu da se Dejtonski sporazum može revidirati, ne samo tako što će se BiH unitarizovati, već što će se tražiti što veći sistem samostalnosti i ići do disolucije - rekao je profesor međunarodnih odnosa Banjaluke Željko Budimir.

Zahtjevi za promjenom Dejtona dolaze i sa ove adrese /OHR/ od bivšeg visokog predstavnika. Nijemac Kristijan Švarc Šiling piše da je Dejtonski sporazum nepravedan, da je, kako je rekao nagrada za teritorijalnu podjelu u korist Srba.

- Nije to prvi put da ja čujem besmislene stvari od bivših ili sadašnjih visokih predstavnika. To su brutalne rečenice koje ne doprinose ničemu i na osnovu čega on gradi takvu percepciju da su, kako kaže, zločinci nagrađeni. Ja mislim da je to bezobrazno od bilo koga, posebno od visokih predstavnika koji su zarađivali dobre plate u BiH - naglasila je Cvijanović.

Profesora Radomira Lukića, učesnika pregovora u Dejtonu ne iznenađuju stavovi Švarc-Šilinga, koji je još
u periodu disolucije zajedničke države radio na štetu Srba. Razumije razloge zbog kojih hrvatski premijer Andrej Plenković pokreće pitanje ravnopravnosti sunarodnika kroz reviziju Dejtona, ali podsjeća da je sve ono što je danas snašlo Hrvate aminovao Franjo Tuđman, stvarajući muslimansko-hrvatsku federaciju.

- Dakle, on može da traži reviziju Ustava FbiH i da se promjenom Ustava uspostavi ravnopravonost Hrvata u FBiH, ali za promjenu dvoentitetske strukture koja bi zadirala u državno područje Republike Srpske nemamo razumijevanja i tome se protivimo - istakao je Lukić.

Dejtonski mirovni sporazum koji BiH drži spojenu ima smisla samo ako se poštuje, a to znači da je Republika Srpska ustavna kategorija, potvrđena u Dejtonu i da nikakva revizija na njenu štetu neće biti prihvaćena, osim ako ta revizija ide u pravcu disolucije, kako kaže profesor Budimir.