latinica  ћирилица
28/09/2020 |  19:50 ⇒ 20:12 | Autor: RTRS

Most na Rači - projekat koji dodatno jača odnose Srpske i Srbije (VIDEO)

Izgradnja mosta na Savi u Sremskoj Rači vodi ka značajnom regionalnom povezivanju. Gradilište su obišli ministri u Vladi Srbije Zorana Mihajlović, u Savjetu minstara Vojin Mitrović i Vladi Srpske Đorđe Popović.
Most na Savi (foto: twitter.com/Vlada_Srpske) -
Most na Savi (foto: twitter.com/Vlada_Srpske)

Srbija danas sa svim svojim projektima učestvuje sa 13 milijardi evra u regionalnom povezivanju sa BiH, Crnom Gorom, Sjevernom Makedonijom, Mađarskom i Rumunijom, izjavila je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović.

- Sve je u tome da se živi bolje, da povezujemo ljude i sa jedne i sa druge strane Drine i da učinimo sve da ljudi zaista mogu da ostanu na ovim prostorima i da ne idu u neke druge države - izjavila je Mihajlovićeva.

Ovi mostovi spajaju narode i privrede kao preduslov za razvoj država.

Most i auto-put od Kuzmina, preko Rače do Bijeljine povezuje Srbiju, Srem, Semberiju, Republiku Srpsku i BiH, rekao je ministar transporta i komunikacija u Savjetu ministara Vojin Mitrović.

- Koliko je značajan, vrijeme će pokazati i sa jedne i sa druge strane radovi su intenzivni. Zanm da je i u Semberiji aktuelna vlast uradila sve i po pitanju industrijske zone i vrlo je bitno Republiku Srpsku povezati sa Koridorom 10 - poručio je Mitrović.

Da sve teče planiranom dinamikom, potvrdio je i ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Đorđe Popović koji je rekao da je eksproprijacija zemljišta završena i da postoji planska dokumentacija koja će omogućiti izgradnju dionice auto-puta od Rače do Bijeljine.

- Ovo će svakako svim našim građanima omogućiti kvalitetniju komunikaciju, bolji protok roba i nadam se da više nikada neće Rača biti usko grlo niti predstavljati bilo kakvu smetnju u poboljšanju ionako dobrih odnosa između Republike Srpske i Srbije a nadam se i BiH i Srbije - istakao je Popović.

Auto-put Beograd-Sarajevo gradiće se kao prsten, u dva pravca: Kuzmin - Sremska Rača - Bijeljina i Požega – Kotroman.

Srbija je za ovaj auto-put i most izdvojila 220 miliona evra. Prošle godine započeta je gradnja najzahtjevnijeg posla, mosta na Savi u Sremskoj Rači dužine 1,3 kilometra, od čega je 330 metara čelična konstrukcija nad rijekom.

Zajedno sa ministrima gradilište su obišli i turski ambasador u Srbiji Tanžu Bilgič, predstavnik turske kompanije "Tašjapi" i gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.