latinica  ћирилица
28/09/2020 |  22:03 ⇒ 22:47 | Autor: RTRS

Da li će srpsko jedinstvo izboriti još jedan mandat aktuelnom načelniku Srebrenice? (VIDEO)

Kadidaturu Mladena Grujičića u Srebrenici podržalo je 11 partija iz Republike Srpske, što je izazvalo burne reakcije iz Federacije. Kampanja nije ni zvanično počela, a već se govori o mogućem izbornom inženjeringu i to u režiji bošnjačkih stranaka.
Aktuelno - Foto: RTRS
AktuelnoFoto: RTRS

Da li će srpsko jedinstvo izboriti još jedan mandat aktuelnom načelniku, između ostalog se govorilo u emisiji Aktuelno.

Srebrenica nije ekskluzivno pravo Bošnjaka, niti bilo kojeg drugog naroda, poruka je predstavnika srpskih stranaka okupljenih oko Mladena Grujičića kao zajedničkog kandidata na predstojećim lokalnim izborima. Opšti interes je važniji od ličnog, zbog čega su neki zanemarili sitne nesuglasice, kako kažu, i podržali Grujičića, insistirajući na ravnomjernom razvoju opštine.

- Uzimajući sve aspekte u obzir, podržali smo ga jer on može da doprinese najviše razvoju Srebrenice . I to je nama najbitnije. Iako smo bili oštećeni mi smo taj interes stavili sa strane i stavili iznad partijskog - rekao je predsjednik OO DNS Srebrenica Velibor Rankić.

Napadi iz Federacije zbog srpskog dogovora je očekivan, kažu stranke iz Srpske. Kada je otkriven Spomenik mira u Srebrenici, kažu, Bošnjaci su negodovali, iako su prije toga glasali za njegovu izgradnju, pravdajući nezadovoljstvo obećanjem visokog predstavnika da će biti usvojen Zakon o zabrani negiranja genocida. To je, kažu srpski predstavnici, čisto politikanstvo.

- Kad upoređujemo Srebrenicu i bilo koju opštinu u Federaciji, možemo reći da prava Bošnjaka u Srebrenici su daleko veća nego prava Srba u Federaciji. Evo, moja supruga je iz Ilijaša i tamo gdje je izginulo preko 800 ljudi, tamo Srbi nemaju nikakva prava - istakao je predsjednik OO SNSD Srebrenica Radomir Pavlović.

Izborni inženjering već se spominje, a kampanja zvanično nije ni počela. Oko 2/3 Bošnjaka, kažu srpski predstavnici, glasa u Srebrenici, a žive izvan Srebrenice. Već se spominje oko 280 Bošnjaka iz Federacije koji su prijavljeni da glasaju u Srebrenici.

- Kad se vjerske zajednice uključe, onda dobijemo ove rezultate da taj inženjering dostigne maksimu. Vidimo pregrupisavanje birača. Nadam se da će zakonodavni i izvršni organi naći rješenje za ove pojave - izjavio je predsjednik OO SDS Srebrenica Momčilo Cvjetinović

O ovom problemu srpski predstavnici su pisali i ambasadorki OEBS-a, nadajući se da će ih saslušati. Najveći problem je, dodaju, porast broja glasača u odsustvu i putem pošte.