latinica  ћирилица
29/09/2020 |  07:32 | Autor: sputniknews.com

Pašinjan pozvao Merkelovu da obuzda politiku Turske u regionu

Јermenski premijer Nikol Pašinjan je tokom telefonskog razgovora sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel pozvao da “obuzda agresivnu politiku Turske“ u regionu, saopštila je pres-služba njegove vlade.
Nikol Pašinjan (foto:Sputnik) -
Nikol Pašinjan (foto:Sputnik)

Dvije strane razgovarale su o eskalaciji sukoba u Karabahu.

- Pašinjan je naveo da od početka julskih događaja (pogoršanje situacije na jermensko-azerbejdžanskoj granici) Turska pokazuje neviđenu aktivnost u regionu. On je pozvao njemačku kancelarku da uloži sve napore za zaustavljanje agresivnog i destruktivnog ponašanja Turske i spreči njeno učešće u regionu - navodi se u saopštenju pres-službe.

Merkelova je izrazila “duboku zabrinutost“ zbog nastale situacije. Kancelarka je naglasila da ne postoji alternativa mirnom rješavanju problema Karabaha, a takođe je rekla da je potrebno vratiti se u mirovni proces u okviru Minske grupe OEBS-a.

U Nagrono-Karabahu u nedjelju je došlo do eskalacije, a dvije strane međusobno se optužuju za pokretanje borbenih dejstava.

Azerbejdžan tvrdi da su snage jermenske vojske otvorile vatru duž linije razdvajanja i da ima poginulih među civilima, dok u Јermeniji kažu da je Karabah bio izložen vazdušnim i raketnim napadima i da su njihove snage srušile dva protivnička helikoptera i tri bespilotne letjelice.

U Јermeniji je uvedeno ratno stanje, objavljena opšta mobilizacija i zabranjen izlazak iz zemlje muškarcima od 18 do 55 godina. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije pozvalo je obe strane da prekinu vatru i započnu pregovore.