latinica  ћирилица
29/09/2020 |  09:48 ⇒ 10:11 | Autor: SRNA

Podignuta prva tužba za poricanje genocida nad Srbima

Profesor istorije na Filozofskom fakultetu u Beogradu Miloš Ković podnio je krivičnu prijavu protiv kolege, profesora Nikole Samardžića zbog zbog odobravanja, umanjivanja i pravdanja genocida nad srpskim narodom u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj /NDH/ i u logoru smrti Јasenovac.
Nikola Samardžić i Miloš Ković - Foto: ilustracija
Nikola Samardžić i Miloš KovićFoto: ilustracija

Ković je rekao da je ovu, prvu krivičnu prijavu za poricanje genocida u NDH od 1945. godine do danas, podnio prije nekoliko dana na osnovu Krivičnog zakonika.

- Načelno je važno da znamo da li u našoj zemlji nekažnjeno može da se kaže da smo zaslužili zločin u Јasenovcu - izjavio je Ković za "Večernje novosti".

Ković je naveo da je Samardžić svoje stavove iskazivao na društvenim mrežama, podržavajući poruke spornog sadržaja.

On napominje da je krivična prijava protiv Samardžića podnesena i zbog javnog poziva na proganjanje, hapšenje i ubijanje političkih protivnika u Srbiji, po ugledu na Goli otok, kao i zbog slavljenja i pravdanja zločinačke hrvatske akcije "Oluja" iz 1995. godine u kojoj su Srbi ubijani, pljačkani i protjerani.

Prema Kovićevim riječima, prijava je podnesena i zbog Samardžićevog javnog podstrekavanja mržnje, diskriminacije i nasilja protiv srpskog naroda.

Ković navodi i da se ovom krivičnom prijavom, poslije pola vijeka odužuje dug bezimenoj poklanoj djeci u Јasenovcu, na Kozari, Staroj Gradišci i Prebilovcima, koje nema ni u jednom spisku.

- U vremenu obnove proustaških ideja i prakse u Hrvatskoj, BiH, pa i u Crnoj Gori, u doba opšte revizije naše istorije i revizije rezultata Prvog i Drugog svetskog rata, više ne možemo da ćutimo - naglašava Ković.

On poručuje da građani Srbije treba da znaju da na osnovu Krivičnog zakonika imaju pravo i obavezu pred svojim mučeničkim precima da spriječe i zaustave poricanje genocida nad srpskim narodom.

Profesor Ković ističe da je krivična prijava podnesena državnom tužiocu, koji može da je prihvati ili odbije.

- A čak i ako je odbije, mi ćemo tačno znati na čemu smo - da svako u našoj zemlji može da kaže da smo zaslužili Јasenovac - kaže Ković.