latinica  ћирилица
29/09/2020 |  10:28 ⇒ 20:02 | Autor: Politika

Novi požari zahvatili vinogradarske oblasti Kalifornije (VIDEO)

Vatrogasci u američkoj saveznoj državi Kalifornija bore se sa novim požarima u oblastima u kojima se nalaze vinogradi, sjeverno od San Franciska, dok jaki vjetrovi raspiruju vatrenu stihiju.
Gore vinogradi u Kaliforniji - Foto: Screenshot
Gore vinogradi u KalifornijiFoto: Screenshot

Požari su izbili u Napa-Sonoma oblasti gdje se proizvodi vino i u Šasta oblasti na sjeveru Kalifornije, što je natjeralo mnoga domaćinstva na evakuaciju.

U vinogradarskoj oblasti požari su zahvatili nekoliko vinarija i domova u Santa Rosi, javlja „San Francisko hronikl”, navodeći da su evakuisani korisnici doma za stare.

Adventistička bolnica Sveta Helena saopštila je da je obustavila prijem i sve pacijente evakuisala, prenosi „Glas Amerike”.

Požari u vinogradarskim oblastima uništili su 44 kvadratna kilometra zemljišta, naveo je Sekretarijat za šumarstvo i protivpožarnu zaštitu Kalifornije.

Mnoga istraživanja su posljednjih godina dovodila u vezu požare u Americi sa globalnim zagrijavanjem i sagorijevanjem uglja, nafte i gasa, pogotovo što je klima u Kaliforniji postala suvlja usljed promjena, što biljke u toj oblasti čini znatno podložnijim zapaljivanju, navodi „Glas Amerike”, prenosi Tanjug.

Tokom vikenda, isključena je struja u oblastima u kojima su jaki vjetrovi zbog mogućnosti da se ošteti infrastruktura i izazovu nove požari.

Ove godine u Kaliforniji je bilo više od 8.100 požara koji su uništili gotovo 15.000 kvadratnih kilometara zemljišta, uništili više od 7.000 zgrada i usmrtili 26 ljudi, dodaje „Glas Amerike”.