latinica  ћирилица
29/09/2020 |  13:51 ⇒ 14:07 | Autor: SRNA

Svake godine od bolesti srca umre oko 7.000 ljudi

U Republici Srpskoj svake godine od bolesti srca umre oko 7.000 ljudi, a između 15 i 20 odsto stanovništva starijeg od 18 godina ima kardiovaskularna oboljenja, rekao je danas nacionalni koordinator za prevenciju kardiovaskularnih bolesti u Srpskoj Duško Vulić.
Srce (Foto: Thinkstock) -
Srce (Foto: Thinkstock)

Vulić je konferenciji za novinare na Medicinskom fakultetu u Banjaluci povodom obilježavanja Svjetskog dana srca rekao da procenat smrtnosti u Srpskoj od bolesti srca iznosi između 47 i 50 odsto.

- To je daleko bolje u odnosu na podatke od prije dvadesetak godina kada je smrtnost bila i do 57 odsto - naveo je Vulić.

On je upozorio da su oni koji imaju kardiovaskularne bolesti pod većim rizikom kada obole od virusa korona.

Vulić je istakao da ljudi koji imaju redovnu fizičku aktivnost od najmanje pola sata, poput šetnje, za trećinu smanjuju rizik obolijevanja od bolesti srca.

Predsjednik Udruženja kardiologa Srpske Tamara Kovačević Preradović rekla je da svako promjenom određenih životnih navika može da unaprijedi zdravlje i smanji rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Ona je istakla da udruženje na tom planu svake godine realizuje i različite edukacije stanovništva.

- Bolesti srca su vodeći uzrok smrtnosti u Srpskoj i svijetu. Koliko god mi profesionalci činimo za pacijente, toliko je važno da i oni nešto učine za sebe na način - da vode zdrav život, budu fizički aktivni, da se zdravo hrane i da ne puše -  navela je Preradovićeva.

Dekan Medicinskog fakulteta u Banjaluci Ranko Škrbić rekao je da studenti ove ustanove kontinuirano sprovode aktivnosti usmjerene ka zdravim stilovima života i promociji zdravlja.

- Nezdravi stil života neminovno vodi u metaboličku bolest, a jedna od njenih najvećih posljedica jesu dijabetes ili kardiovaskularna bolest - naveo je Škrbić.

Angelina Dulić je u ime Komiteta za međunarodnu razmjenu studenata medicine Srpske rekla da će danas, od 16.00 časova, na "Stazi zdravlja" na banjalučkom Banj Brdu biti održana šetnja povodom obilježavanja Svjetskog dana srca.

- Na početku staze biće naši volonteri i želimo da pokažemo građanima da mogu tih pola sata za šetnju da odvoje za sebe i unaprijede zdravlje - istakla je Dulićeva i dodala da u Banjaluci postoje brojna i odgovarajuća mjesta za fizičke aktivnosti.

Fondacija "Zdravlje i srce", u saradnji sa institucijama u Republici Srpskoj obilježava 29. septembar - Svjetski dan srca pod sloganom "Koristi srce da napraviš bolji izbor" s ciljem naglašavanja potrebe redovne fizičke aktivnosti, prestanka pušenja, zdrave ishrane i zaštite od virusa korona, a sve da bi se smanjilo obolijevanje i umiranje od kardiovaskularnih bolesti.

Ova fondacija je punopravni član Evropske mreže za srce i Svjetske federacije za srce i svake godine obilježava Svjetski dan srca u saradnji sa Udruženjem kardiologa, Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite, Medicinskim fakultetom Banjaluka, Fakultetom fizičkog vaspitanja i sporta, Domom zdravlja u Banjaluci, te u partnerstvu sa gradom Banjaluka.

Realizuju projekat "Promocija značaja fizičke aktivnosti" u šest gradova Srpske u partnerstvu sa "Društvom za srce Slovenije" i s ciljem promocije staza zdravlja i značaja fizičke aktivnosti.

Cilj projekta je doprinijeti očuvanju zdravlja građana, a grad Banjaluka je lani sa Fondacijom potpisao protokol o saradnji na planu njegove realizacije.