latinica  ћирилица
29/09/2020 |  14:44 | Autor: SRNA

Svjedok: Ališić bio razočaran stanjem u Siriji

Svjedok Tužilaštva BiH, vještak neuropsihijatrije Omer Ćemalović rekao je danas na suđenju Emiru Ališiću, koji je optužen za organizovanje terorističke grupe i ratovanje u Siriji, da je motiv optuženeg za odlazak na strano ratište bila "želja da pomogne muslimanskom narodu", ali da se "razočarao stanjem koje je tamo zatekao".
Emir Ališić - Foto: Screenshot/YouTube
Emir AlišićFoto: Screenshot/YouTube

Ćemalović je, iznoseći svoj nalaz, rekao da je optuženi sposoban da prati postupak, te da je vještačenje pokazalo da nije riječ o osobi koja ima radikalno ponašanje, prenosi Birn.

- On je krenuo tamo pod utiscima, pod nekim informacijama koje dobija, koje su u njemu probudile želju da pomogne svijetu tamo. Kad je otišao tamo, to se sve izvitoperilo. Јednom riječju, bio je izigran - rekao je Ćemalović.

Na pitanje tužioca Biljane Golijanin za pojašnjenje zašto je optuženi iz zemlje u miru otišao u ratom zahvaćenu državu iako je imao porodicu, vještak je rekao da je "Ališić težio idealima u koje je tada vjerovao".

Danas je svjedočila i vještak za daktiloskopiju Emira Plavčić, koja je potvrdila da su otisci Ališića, koje je vještačila 19. decembra prošle godine na sarajevskom aerodromu, identični otiscima koji se nalaze u bazi za identifikacije.

Ališić je optužen za pridruživanje stranim paravojnim formacijama.

Na teret mu je stavljeno da je 13. decembra 2013. godine sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo otputovao za Istanbul, te da je na neutvrđen način prešao granicu Turske i Sirije u namjeri da se pridruži paravojnim formacijama koje su na području Sirije i Iraka djelovale u okviru struktura Islamske države.

Nastavak suđenja zakazan je za 6. oktobar.