latinica  ћирилица
29/09/2020 |  15:33 ⇒ 15:36 | Autor: SRNA

Intenzivirati aktivnosti u vezi sa Trgovskom gorom

Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković, koja je danas u Novom Gradu razgovarala sa rukovodstvom lokalne uprave, rekla je da je na sastanku dogovoreno da se intenziviraju aktivnosti u vezi sa Trgovskom gorom, te da se široko postavi angažman ekspertskog tijela, sa rokom mandata njegovih članova.
Sastanak u Novom Gradu - Foto: SRNA
Sastanak u Novom GraduFoto: SRNA

- Ekspertski tim će biti u stalnim konsultacijama sa predstavnicima ove regije. Organizovaćemo dinamiku razmjene informacija i razgovora o učinjenom - rekla je Turkovićeva novinarima nakon sastanka o problemu Trgovske gore, lokacije koju je Hrvatska odabrala za odlaganje radioaktivnog otpada iz Nuklearne elektrane "Krško".

Ona je naglasila da treba uključiti i nevladin sektor i sve one koji su zainteresovani da pro-bono rade po ovom pitanju.

- Imamo mnogo stručnjaka u svijetu. Diplomatsko-konzularna mreža će po sugestijama koje su proistekle sa današnjeg sastanka pokušati da angažuje sve eksperte u svijetu koji su voljni da daju doprinos - istakla je Turkovićeva.

Na pitanje da li je riječ o ekspertskom timu koji je ranije predložio ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac, a čije imenovanje je blokirala Turkovićeva, ona je rekla da treba još jednom provjeriti sastav ekspertskog tima.

- Tražimo da se uvrste eksperti u ovoj oblasti, ali da se otvore vrata i za one koji hoće da učestvuju, a imaju znanja i nalaze se na različitim pozicijama u svijetu i žele da daju svoj doprinos - objasnila je Turkovićeva.

Turkovićeva smatra i da ovo tijelo treba da ima mandat, da se zna opseg i dinamika rada, te da postoji koordinacija sa lokalnim zajednicama.

Ona tvrdi da Trgovska gora "nije definitivno određena kao lokacija za odlagalište radioaktivnog otpada".

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača rekao je da je za ovu lokalnu zajednicu neprihvatljivo odlagalište radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovska gora, u neposrednoj blizini opštine.

- Imamo mnogo mehanizama i prostora da spriječimo namjeru Hrvatske da na Trgovskoj gori, na samoj granici sa BiH, odlaže radioaktivni otpad - naglasio je Drljača.

Drljača smatra da je veoma značajno da se ovim problemom od prije godinu dana bave institucije BiH.