latinica  ћирилица
29/09/2020 |  19:14 ⇒ 30/09/2020 | 11:23 | Autor: RTRS

Pandemija virusa nije zaustavila rast zaposlenosti u Srpskoj (VIDEO)

Broj novozaposlenih tokom pandemije u Srpskoj veći je od broja otpuštenih radnika. Ovo je, kažu u Zavodu za zapošljavanje, pokazatelj da se tržište rada oporavlja i da su mjere institucija Srpske dale rezultate. Saglasni s tim su i sindikat i poslovna zajednica, napominjući da je dio tih mjera - njihov prijedlog.
Vlada Republike Srpske - Foto: RTRS
Vlada Republike SrpskeFoto: RTRS

Od 19. marta bez posla u Srpskoj ostala su 14.023 radnika, podaci su Zavoda za zapošljavanje. Tržište rada polako se oporavlja, kažu u Zavodu, pa je zaposleno 14 358. Trenutno je 330 novozaposlenih radnika više, nego što je zbog pandemije ostalo bez posla.

- Siguran sam da se tržište rada oporavlja. Nisam siguran da ćemo dostići rezultate od prošle godine, dio proizvodnje i dalje je obustavljen, turizam u značajnijoj mjeri je obustavljen, prerađivačka djelimično se vraćaju u život, definitivno će ići povećanje broja zaposlenih - istakao je Miroslav Vujičić, direktor Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske.

Da bi se sačuvala radna mjesta Vlada je, ističe premijer, donijela niz odluka. Od one o isplati poreza i doprinosa, i najniže majske plate radnicima čija su preduzeća obustavila rad zbog pandemije, do formiranja fondova za oporavak privrede.

- Do danas je iz Kompenzacionog fonda za privredu i zdravstveni sektor u Srpskoj obezbjeđeno 166 miliona KM, iako je rebalansom budžeta bilo predviđeno 150 miliona KM - naglasio je Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

U vrijeme kada privreda trpi gubitke usljed pandemije, zbog smanjenog izvoza i pada poslovanja, iz Privredne komore navode ohrabrujuće pokazatelje.

- To govori o tome da su privrednici zaista u prethodnom periodu, uz sve muke sa kojima su se suočili dali svoj maksimum, kako bi i zadržali radnike i sve ono što je upravo i bio cilj svih mjera koje je Privredna komora u prethodnom periodu prihvatila, a veliki dio tih mjera Vlada je usvojila i realizovala, da su sve te mjere dale rezultat - istakao je Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore Republike Srpske.

Najviše je otpuštenih u prerađivačkoj industriji – 3.000. Gotovo isti je i broj zaposlenih. Otpuštanja, ali i zapošljavanja, bilo je i u uslužnim djelatnostima, trgovini, građevini.

- Nas ohrabruje činjenica da u novoprimljenim radnicima sve više i više imamo radnika iz realnog sektora, iz drvoprerađivačke djelatnosti, saobraćaja, trgovine, baš iz onih djelatnosti koje su bile najviše ugrožene u prethodnom periodu - rekao je Goran Stanković iz Saveza sindikata Republike Srpske.

Onima koji su ostali bez posla, prema Zakonu o posredovanju u zapošljavanju, isplaćena je novčana naknada. Do sada je, ovo pravo iskoristilo oko 8.000 radnika.