latinica  ћирилица
29/09/2020 |  19:15 ⇒ 20:40 | Autor: RTRS

Podijeljena nova oprema za 1.470 poljoprivrednika u Srpskoj (VIDEO)

Novu proizvodnu sezonu spremnije će dočekati 1.470 proizvođača u Srpskoj. Savremene poljoprivredne mašine i oprema koju su kupili uz pomoć subvencija resornog ministarstva u iznosu 30 odsto ukupne investicije, znatno će unaprijediti proizvodnju. Za kapitalne investicije, u ovoj godini obezbijeđeno je 14,3 miliona KM, duplo više nego prošle godine. Svi zahtjevi poljoprivrednika za sufinansiranje kupovine traktora i opreme su odobreni.
Kapitalna ulaganja u poljuprivredu - Foto: RTRS
Kapitalna ulaganja u poljuprivreduFoto: RTRS

Nova mehanizacija i oprema za stočarsku i biljnu proizvodnju značajno će unaprijediti proces rada, povećaće konkurentnost, ali i proizvodne kapacitete. Uz pomoć podsticaja za kapitalne investicije u iznosu 30 odsto, farmer Ljubiša Gajić iz Crnjelova, kompletirao je poljoprivrednu mehanizaciju kupovinom traktora i rolo prese - investirao je 150 hiljada i ostvario 45 hiljada maraka subvencije.

- Za traktor smo dobili 30 hiljada maraka to je 30 odsto, a za presu 15 hiljada. U roku smo predali i Ministarstvo je u roku isplatilo - istakao je Ljubiša Gajić iz Crnjelova.  

Mile Glišić iz Batkovića obrađuje 25 hektara, tovi bikove i proizvodi povrće. Tvrdi da je uz pomoć Ministarstva postigao da je prosječna starost njegovih poljoprivrednih mašina pet godina, što je bolje nego u EU.

- Traktor je jedan od manjih traktora, a košta 50 hiljada. Nisam se nadao tom brzinom , dobio sam povrat sredstava, tako da mnogo znači, te pare će se uložiti dalje u proizvodnju pšenice - priča Mile Glišić iz Batkovića.

Uz pomoć subvencija semberski povrtari povećali su plastenički prostor i unaprijedili proizvodnju. Veljko Kordić ima oko stotinu plastenika, a kupio je još 20.

- Nama znači mnogo, dobijete nazad pola novca, možete dalje da ulažete. U plasteničkoj proizvodnji se isplati ulagati novac, to je zatvoren prostor, sigurnija proizvodnja - kaže Veljko Kordić iz Crnjelova.

Iz ministarstva podsjećaju da su svi podneseni zahtjevi odobreni sa željom da se pomogne poljoprivrednicima. Najviše zahtjeva odnosilo se na kupovinu poljoprivrednih mašina.

- Ove godine su najviše zainteresovani za mehanizaciju. Ukupno je bilo oko 6 miliona i 700 hiljada KM,, zatim za objekte i oprema u stočarstvu i nabavku tehnološke opreme, oko 2,5 miliona - istakao je Predrag Sladojević, direktor Agencije za agrarna plaćanja.

Iz Kompenzacionog fonda koji je obezbijedila Vlada Srpske, 830 proizvođača, dobilo je sredstva, a preostale subvencije za kapitalne investicije biće isplaćene iz agrarnog budžeta, kako zahtjevi budu pristizali.