latinica  ћирилица
30/09/2020 |  09:38 ⇒ 12:38 | Autor: sputniknews.com

Pašinjan: Јerevan uvijek spreman na mirno rješenje u Karabahu

Јerevan je uvijek bio spreman za mirno rješavanje problema Karabaha, ali neće rješavati to pitanje na štetu nacionalne bezbjednosti, izjavio je jermenski premijer Nikol Pašinjan.
Nikol Pašinjan (foto:Sputnik) -
Nikol Pašinjan (foto:Sputnik)

- Јermenija je uvijek bila spremna za mirno rješavanje problema Karabaha, ali to ne znači da je spremna da to pitanje riješi na štetu nacionalne bezbjednosti i na uštrb bezbjednosti Karabaha - istakao je Pašinjan na konferenciji za novinare u Јerevanu.

On je dodao da Јermenija ne razmatra pitanje uvođenja mirovnih snaga u zonu sukoba u Karabahu.

Prema riječima premijera, Јermenija je u stalnom kontaktu sa partnerima u Organizaciji ugovora o kolektivnoj bezbjednosti (ODKB) u vezi sa situacijom u Nagorno-Karabahu, ali je spremna da osigura svoju bezbjednost bez učešća ove organizacije.

- Razmatranje učešća ODKB-a predstavlja političko pitanje. Blisko sarađujemo sa našim partnerima u organizaciji, obavještavamo ih o nastaloj situaciji. Međutim, Јermenija je spremna da štiti svoju bezbjednost sa ili bez učešća ODKB-a - istakao je on.

Pašinjan je rekao i da vlasti Јermenije u vezi sa trenutnom situacijom razmatraju priznavanje nezavisnosti Nagorno-Karabaha.

- Da, na našem dnevnom redu je pitanje priznavanja nezavisnosti Nagorno-Karabaha. Takođe postoji mogućnost zaključenja vojno-političkog saveza sa Karabahom - precizirao je on.