latinica  ћирилица
30/09/2020 |  10:46 ⇒ 10:46 | Autor: SRNA

Tuđman: Višenacionalne države se raspadaju, pa bi mogla i unitarna BiH

Poslanik u Hrvatskom saboru i nekadašnji šef hrvatskih obavještajnih službi Miroslav Tuđman rekao je da su se sve višenacionalne države raspale devedesetih godina prošlog vijeka, te da "unitarna BiH nema budućnost".
Miroslav Tuđman (Foto:Sandra Šimunović / HANZA MEDIA) -
Miroslav Tuđman (Foto:Sandra Šimunović / HANZA MEDIA)

On smatra da predsjednik SDA Bakir Izetbegović "brani poziciju koja je na štetu Hrvata", dok za Željka Komšića navodi da je "očigledno izvan današnjeg vremena i prostora".

Tuđman za portal "Direktno" ističe da je u bošnjačkoj politici već 30 godina prisutna linija koja zagovara unitarnu BiH.

- To je naprosto u suprotnosti sa interesima druga dva konstitutivna naroda. Pogotovo sa interesima Hrvata, koji nemaju svoj entitet, odnosno svoje političko okruženje gdje mogu ravnopravno participirati u vlasti i donošenju odluka - navodi Tuđman.

Upozorava Izetbegovića da "brani poziciju koja je direktno na štetu Hrvata, a koja će, posljedično, biti i na štetu Bošnjaka".

Tuđman poručuje da u Sarajevu trebaju da znaju da BiH mora ispuniti standarde i uslove EU.

- Prema tome, Hrvatska kao članica EU ne samo da može, već ima obavezu da insistira na promjenama Izbornog zakona kako bi se uspostavili demokratski odnosi u BiH, te kako bi Hrvati kao konstitutivni narod mogli ostvarivati svoja konstitutivna prava - kaže Tuđman.