latinica  ћирилица
30/09/2020 |  11:04 ⇒ 11:09 | Autor: SRNA

Završena klinička ispitivanja i druge ruske vakcine

Završena su klinička ispitivanja i druge ruske vakcine protiv virisa korona iza koje stoji ruski Državni naučni centar za virologiju i biotehnologiju "Vektor".

Direktor Savezne službe za fitosanitarni nadzor "Rospotrebnadzor" Ana Popova ističe da se ispitivanja ove vakcine nastavljaju u Institutu za vakcinu "Čumakov".

Popova navodi da virus korona veoma sporo mutira i da trenutno naučnici u svijetu nisu primijetili značajne promjene ovog virusa, prenosi Sputnjik.

Objašnjava da pojam "značajne promjene" predstavlja one promjene koje mogu da utiču na dalji razvoj epidemiološkog procesa.

Da li je virus počeo da se širi brže ili je počeo da izaziva tešku kliničku sliku?

- Ne. Naučnici ne vide takve promjene virusa - ističe Popova.

Ona napominje da su sve vakcine protiv virusa korona koje se razvijaju u Rusiji stvorene na različitim platformama.

- To je vrlo dobro, jer su to vakcine sa malo drugačijim načinom dejstva na organizam i, naravno, imaće različitu reaktogenost i koristiće potpuno različite tehnološke platforme za proizvodnju. Nećemo biti ograničeni u količini koju možemo da proizvedemo - napominje Popova.

Polovinom septembra objavljeno je da je završena prva faza kliničkih ispitivanja ruske vakcine protiv virusa korona centra "Vektor" i da je dokazano da je vakcina potpuno bezbjedna.

Istovremeo, u toku je treća završna faza testiranja vakcine "sputnjik pet" - prve registrovane vakcine protiv kovida 19.