latinica  ћирилица
30/09/2020 |  11:52 ⇒ 12:01 | Autor: RTS

Gardijan: Suđenja u Hagu uticaće na odnose Beograda i Prištine

Britanski Gardijan piše o početku saslušanja bivših pripadnika tzv. OVK pred Specijalnim sudom za zločine OVK u Hagu. Ocjenjuje da bi početak dugo odlaganih sudskih postupaka mogao imati veliki uticaj na "Kosovo i njegove napete odnose sa Srbijom".
Hapšenje u Prištini (foto:slobodnaevropa) -
Hapšenje u Prištini (foto:slobodnaevropa)

Tokom prošle nedelje Specijalni sud za zločine OVK naredio je hapšenje tri bivša pripadnika tzv. Oslobodilačke vojske Kosova.

Dvoje od njih - šefovi udrženja veterana  tzv. OVK Hisni Gucati i njegov zamjenik Nasim Haradinaj su se već pojavili pred sudijom, u posebno izgrađenoj sudnici, opremljenoj prozirnim ekranima kao predostrožnosti protiv virusa korona,  piše Gardijan.

Nasim Haradinaj je pred sudom u Hagu poručio da ne priznaje Specijalizovana vijeća Kosova za sud.

- Ne priznajem ovaj sud i vaš rad. Prekršili ste svaki ljudski zakon i pravo na izražavanje. Sve i ako me osudite na kaznu od 500.000 evra, ne možete promijeniti ni moje ni mišljenje mojih ljudi o ovom sudu - poručio je Haradinaj.

Prvo hapšenje Specijalnog suda za zločine tzv. OVK u Hagu dogodilo se prije par dana kada je uhapšen Salih Mustafa. On se, podsjeća Gardijan, u ponedjeljak pojavio pred sudom, ali nije se izjasnio o krivici.

Za neke ratne zločine počinjene tokom sukoba na Kosovu 1998-1999. sudio je Međunarodni krivični sud za bivšu Јugoslaviju, takođe sa sjedištem u Hagu, ali se tribunal, kako podsjeća Gardijan, više fokusirao na suđenje Srbima.

Naknadno su se pojavili dokazi o umiješanosti nekih lidera tzv. OVK u zločine, podsjeća list, i dodaje da je EU imenovala američkog tužioca Klinta Vilijamsona da vodi preliminarnu istragu 2011. godine.

Na osnovu Vilijamsonovih nalaza, specijalizovana vijeća za Kosovo osnovana su 2015. godine. Rad vijeća je odložen političkim previranjima i širokim zastrašivanjem svjedoka na Kosovu.

- Početak dugo odlaganih sudskih postupaka mogao bi imati duboke efekte na Kosovo i njegove napete odnose sa Srbijom - ocjenjuje Gardijan.

Podsjeća da je kosovskog predsjednika Hašima Tačija, specijalni tužilac optužio za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

Optužbe, navodi Gardijan, tek treba da potvrdi sudija. Tači je saslušan pred istražiteljima u Hagu u julu kada je negirao krivicu i poručio da je nevin.

Optužbe su, navodi Gardijan, spriječile Hašima Tačija da prisustvuje potpisivanju sporazuma sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa je 4. septembra potpisao kosovski premijer Avdullah Hoti.

List ocjenjuje da i dalje "postoje značajne tenzije i ni Srbija ni njene pristalice, uključujući Rusiju i Kinu, do sada nisu priznale nezavisnost Kosova".