latinica  ћирилица
30/09/2020 |  12:18 ⇒ 17:00 | Autor: RTRS

Blokirana imovina vrijedna skoro dva miliona KM (FOTO/VIDEO)

Osnovni sud u Banjaluci donio je rješenje na osnovu kojeg je određena privremena mjera zabrane raspolaganja pokretnom imovinom u vrijednosti skoro dva miliona KM, a koja je u vlasništvu I.A.
Policija Republike Srpske - Foto: ilustracija
Policija Republike SrpskeFoto: ilustracija

Osnovni sud u Banjaluci donio je, po zahtjevu Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, a na osnovu Zakona o oduzimanju imovine koja je proistekla izvršenjem krivičnog djela Republike Srpske, Rješenje na osnovu koga je određena privremena mjera obezbjeđenja zabrana vlasniku ili drugom licu na koje je imovina prenesena da otuđi, sakrije, optereti ili raspolaže sa pokretnom imovinom u vlasništvu I.A. ukupne vrijednosti 1.942.300 KM, saopšteno je iz MUP-a.

Sudskim rješenjem obuhvaćen je novac u Intesa San Paolo banci u iznosu od 263.379 KM i 1.643 evra, vlasništvo osumnjičenog I.A. zatim 406.668 obveznica Republike Srpske za verifikovanu staru deviznu štednju, te 1.269.053 obveznice Republike Srpske po materijalnoj i nematerijalnoj ratnoj šteti.

Uprava kriminalističke policije MUP-a Srpske 14. maja podnijela je banjalučkom Okružnom javnom tužilaštvu izvještaj protiv I.A. zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivična djela prevara i nedozvoljeno trgovanje hartijama od vrijednosti.

I.A. se sumnjiči da je u periodu od 2012. do 2019. godine vršio neovlašteno posredovanje pri kupoprodaji hartija od vrijednosti, tako što je stupao u kontakt sa licima koja su posjedovala obveznice stare devizne štednje ili stekli prava po osnovu materijalne ili nematerijalne ratne odštete, te u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi dovodio ih u zabludu prikrivajući činjenice o stvarnoj vrijednosti hartije od vrijednosti koju posjeduju, navedeno je u saopštenju MUP-a.

Dodaje se da je I.A. od tih lica takođe zahtijevao potpisivanje ugovora o prodaji HOV-i, te otvaranje transakcionog računa u banci i punomoći kojom lično može raspolagati sredstvima njihovih računa, a zatim, nakon prodaje hartije od vrijednosti po tržišnoj cijeni, davao im novac uglavnom "na ruke" umanjen za dio koji je za sebe prisvajao u različitim iznosima, a da za takvo posredovanje nije imao ovlaštenje Komisije za hartije od vrijednosti Republike Srpske koja je nadležna institucija da izdaje dozvolu ovlaštenim posrednicima.

 

Na ovaj način za sebe je ostvario protivpravnu imovinsku korist u najmanjem iznosu od 400.000 KM.

Paraleno sa krivičnom istragom, a na osnovu naredbe OЈT Banjaluka vođena je i finansijska istraga, gdje je nakon sprovedene finansijske istrage utvrđeno da I.A. i treća sa njim povezana lica, posjeduju imovinu koja je proistekla izvršenjem krivičnog djela, s obzirom da nesrazmjera između zakonitih prihoda i troškova i imovine koju posjeduju iznosi 3.533.442 KM.

U Izvještaju o finansijskoj istrazi Uprave kriminalističke policije MUP-a Srpske koji je podnesen OЈT Banjaluka predloženo je da se, u skladu sa Zakonom o oduzimanju imovine koja je proistekla izvršenjem krivičnog djela Republike Srpske, izreknu privremene mjere obezbjeđenja imovine u vlasništvu, navedeno je u saopštenju.