latinica  ћирилица
30/09/2020 |  13:07 | Autor: SRNA

Eksplozivna naprava usmrtila Stanislavu Koprivicu i ranila više lica

Na suđenju generalu takozvane Armije BiH Ramizu Drekoviću za ratni zločin nad civilima na području Kalinovika 1995. godine, vještak sudske medicine Željko Karan rekao je da je 3. juna 1995. eksplozivna naprava uzrokovala smrt petnaestogodišnje Stanislave Koprivice i povrede više lica.
Sud BiH - Foto: RTRS
Sud BiHFoto: RTRS

Karan je rekao u Sudu BiH da je nalaz sačinio 30. novembra 2017. godine na osnovu kopija izvoda iz knjige protokola i medicinske dokumentacije bolnice u Foči, gdje su liječeni ranjeni, te potvrde Policijske stanice i Doma zdravlja Kalinovik o smrti Stanislave Koprivice.

- Iz Policijske stanice sam dobio potvrdu da je Stanislava Koprivica stradala od projektila 3. juna 1995. godine dok se vraćala iz škole. U dokumentu Doma zdravlja se navodi da je djevojčica imala povrede glave, odnosno da joj nedostaje dio glave i moždanog tkiva, te da joj je raznesena šaka. Konstatovana su probojna oštećenja na trbuhu i grudnom košu koja su mogla uzrokovati smrt, ali je sigurno da je uzrok smrti oštećenje glave - naveo je Karan.

Vještak je rekao da je Igor Kozomara primljen u fočansku bolnicu kao hitan slučaj zbog teških povreda vrata i stomaka koje su nastale od eksplozivnog sredstva, dok je za Davora Markovića naveo da su mu, prema medicinskoj dokumentaciji, nanesene lake povrede.

Karan je izjavio da je Mlađenki Tepavčević eksplozivna naprava nanijela lake povrede lijeve ruke i noge, a da je, prema dopisu od 18. juna 1995. godine, Miroslav Tošović teže ranjen u karlicu zbog čega je liječen na hirurškom odjeljenju bolnice u Foči.

On je naveo da je Јelena Bozalo zadobila teške povrede opasne po život. Konstatovane su joj povrede stomaka i crijeva, zbog čega joj je operativnim zahvatom dio crijeva uklonjen.

Eksplozivne povrede grudnog koša i stomaka, te oštećenje pluća, bubrega i lijeve nadlaktice utvrđene su kod Dušanke Nišić, zbog čega su joj uklonjeni slezina, te lijevi bubreg i dio crijeva.

Karan je dodao da je nakon godinu dana, Nišićevoj, koja je zadobila povrede opasne po život, izvađeno metalno strano tijelo.

Tokom unakrsnog ispitivanja odbrane, vještak je rekao da mu nisu poznate okolnosti događaja od 3. juna 1995. godine, ali da su povrede kod navedenih lica izazvali fragmenti eksplozivne naprave uz mogućnost dejstva sekundarnih projektila, kao što je kamenje, a koji su aktivirani eksplozijom.

Braniocu Kadriji Koliću, Karan je ponovio da je podatke uzimao iz medicinske dokumentacije, da ne može ingorisati anamnestičke podatke iz medicinskih nalaza, te da ne može znati da li je neko griješio i da li su ti podaci tačni.

Karan je potvrdio da nije vidio metalne predmete koji su, kako se navodi u medicinskim nalazima, izvađeni iz tijela nekih od povrijeđenih, kao i da nije imao uvid u rendgenske snimke.

Odbrana je predočila Karanu fotografije tijela stradale Koprivice i vještak se saglasio da djevojčici nije raznesena jedna šaka, kao što je konstatovano u nalazu, dodajući da bi on stanje opisao kao povredu nepravilnog oblika.

Karan se saglasio da u jednom slučaju postoji konfuzija u vezi sa datumom povređivanja, da su za Ratka Đogića navedena dva različita godišta rođenja, kao i da je kod jednog preloma navedena lijeva, a potom desna strana, ali je istakao da to ne mijenja njegovu ocjenu stepena nanesenih povreda.

Ramiz Dreković je optužen da je u svojstvu nekadašnjeg komandanta Četvrtog korpusa takozvane Armije BiH postupao suprotno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civila za vrijeme rata.

Prema optužnici Tužilaštva BiH, Dreković je u proljeće 1995. godine izdao direktnu, strogo povjerljivu naredbu artiljerijskim jedinicama na širem području opštine Konjic da izvrše neselektivno granatiranje Kalinovika, naseljenog Srbima.

U optužnici se navodi da je u granatiranju tokom maja i juna 1995. godine ubijeno jedno dijete od 15 godina, a teže i lakše ranjeno više djece i odraslih lica, te razoreno više objekata.

Suđenje će biti nastavljeno 28. oktobra.