latinica  ћирилица
30/09/2020 |  13:48 ⇒ 13:56 | Autor: SRNA

Aćić: Za sufinansiranje projekata u tri opštine 47.500 KM (FOTO)

Vršilac dužnosti direktora Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije Marko Aćić potpisao je danas sa načelnicima opština Istočni Drvar, Pelagićevo i Petrovac-Drinić ugovore o sufinansiranju projekata u ovim lokalnim zajednicama za čiju realizaciju je Sekretarijat izdvojio ukupno 47.500 KM.
Potpisani ugovori sa načelnicima opština - Foto: Twitter
Potpisani ugovori sa načelnicima opštinaFoto: Twitter

Aćić je rekao da se ugovori odnose na sanaciju vodovodne i kanalizacione mreže u opštini Petrovac-Drinić u vrijednosti 12.500 KM, adaptaciju zgrade sa pet stanova za povratnike u opštini Istočni Drvar u vrijednosti 20.000 KM, te sanaciju deponije u opštini Pelagićevo u vrijednosti 15.000 KM.

- Ovim želimo pokazati da se saradnja Republičkog sekretarijata sa jedinicama lokalne samouprave nastavlja, te da uvažavamo prijedloge i pomažemo svim lokalnim zajednicama u Republici Srpskoj - istakao je Aćić.

On je napomenuo da je jutros i sa načelnikom opštine Čelinac Momčilom Zeljkovićem potpisao ugovor o sufinansiranju projekata infrastrukture u ovoj opštini za čiju realizaciju je Sekretarijat izdvojio 45.000 KM, ističući da ukupna vrijednost ugovora koji su danas potpisani iznosi oko 100.000 KM.

On je rekao da je u bivšem Ministarstvu za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske, nažalost, postojala praksa po kojoj sve opštine nisu imale jednak tretman i nije bilo značajnijeg ulaganja u neke pogranične opštine u Republici Srpskoj, što Republički sekretarijat želi da promijeni.

Aćić je pozvao načelnike svih opština da prate javni poziv koji će iduće sedmice raspisati Komisija za izbjeglice BiH i da se prijave sa projektima komunalne i socijalne infrastrukture za rješavanje problema izbjeglih i raseljenih lica.

Načelnica opštine Istočni Drvar Milka Ivanković rekla je da će 20.000 KM, koliko je Sekretarijat izdvojio za ovu lokalnu zajednicu, biti uložena u adaptaciju stambene zgrade u kojoj je smješteno pet porodica interno raseljenih lica, a ostatak će finansirati opština.

Načelnik opštine Petrovac-Drinić Milan Grbić rekao je da će 12.500 KM biti iskorišteno za rekonstrukciju vodovoda u selu Bukovača u kojem živi 70 stanovnika.

Načelnik opštine Pelagićevo Simo Stakić rekao je da će sredstva koje je obezbijedio Sekretarijat biti iskorištena za sanaciju deponije u Mjesnoj zajednici Tramošnjica.