latinica  ћирилица
30/09/2020 |  15:47 ⇒ 15:52 | Autor: klix.ba

Otkriveno odakle curi kiseonik na Međunarodnoj svemirskoj stanici

Astronauti koji se nalaze na Međunarodnoj svemirskoj stanici otkrili su odakle curi kiseonik.
Međunarodna svemirska stanica (Foto: NASA) -
Međunarodna svemirska stanica (Foto: NASA)

Posada ISS-a već nekoliko sedmica pokušava otkriti odakle curi kiseonik.

Tokom noći je dobila očitanje koje je ukazivalo na povećano curenje kiseonika zbog čega su astronauti probuđeni te su počeli s radom.

Oni su uspješno otkrili izvor malog curenja vazduha koji se uvećao.

Zamjenik upravnika ISS-a Keni Tod je rekao da je curenje kiseonika otkriveno prije više od godinu dana, ali se povećalo u proteklih nekoliko mjeseci.

Analiza timova na Zemlji je pokazala da curenje potiče iz glavnog prostora za rad koji se nalazi u ruskom ISS modulu pod nazivom Zvezda.

Modul sadrži opremu za održavanje života u ISS-u, kao i prostor za život za dva člana posade. Biće potrebne dalje analize kako bi se preciznije ustanovilo odakle curi kiseonik.

NASA je istakla da opasnosti po posadu nema, barem ne u trenutnoj situaciji koja se odnosi na količinu kiseonika koji curi, ali će biti manjih promjena rasporeda rada.

NASA-in astronaut i komandant ISS-a Kris Kesidi i ruski kosmonauti Anatolij Ivanišin i Ivan Vagner su dobili instrukcije da uđu u ruski model kako bi skupili podatke na različitim lokacijama.

Ovo je treći put u nešto više od mjesec dana da su se astronauti morali izolovati u ruskom modulu kako bi prokušali pronaći izvor curenja kiseonika.

Tokom noći su analizirani podaci mjerenja pritiska, a nakon što je taj proces završen, pregrade između američkog i ruskog segmenta stanice su ponovo otvoreni te su nastavljene uobičajene aktivnosti.

Podsjetimo, u avgustu 2018. godine astronauti su otkrili rupu promjera 2 mm u dijelu ruske letjelice Soyuz koja je bila spojena na ISS. Rupa je napravljena bušilicom, a uočeni su i tragovi korištenja bušilice.