latinica  ћирилица
30/09/2020 |  18:53 ⇒ 20:11 | Autor: RTRS

Školski dnevnik svjedoči o 140 godina školstva u Kostajnici (VIDEO)

Školski dnevnik iz 1880. godine, pronađen u Kostajnici potvrđuje da je u ovom mjestu prije 140 godina organizovana nastava. Prema pisanim dokumentima, bila je to jedna od prvih škola u to vrijeme u BiH. Prvi učitelj bio je Radoslav Јanjičić.
Školski dnevnik iz 1880. godine - Foto: RTRS
Školski dnevnik iz 1880. godineFoto: RTRS

U to vrijeme škola u Kostajnici brojala je 60 učenika,a posebno su bila zanimljiva znanja i vještine koje su sticali. Draginja Kojić je 36 godina radila kao učiteljica, a već je trideset godina penzionerka.

- U ono vrijeme sam radila u dvije smjene. Puno odjeljenje po 32-34 učenika. Bilo je naporno, ali sam imala dosta energije - priča učiteljica u penziji.

Pedesetih godina 20. vijeka Osnovna škola "Petar Mećava" u Kostajnici prerasla je u osmogodišnju. Milanko Dejanović bio je sedamdesetih godina prošlog vijeka učenik ove škole i jedan od boljih matematičara.

Dugo godina bio je nastavnik matematike i fizike u ovoj školi, a sada je na čelu ove vaspitno-obrazovne ustanove u kojoj nastavu pohađa 296 učenika.

- Školstvo u Kostajnici datira od 1. septembra 1880. godine za što imamo prvu razrednu knjigu i djelovodnik svih učenika koji su tada pohađali školu - napominje Dejanović.

Nove generacije ne uče krasopis ali su zato posvećeni savremenim tehnologijama. Idu u korak sa vremenom. Milja Gavrilović bila je najbolja učenica u svojoj generaciji. Nakon završenog fakulteta ponovo se vratila u "svoju" školu.

- Drago mi je da sam se vratila opet u ovu školu, mada sada u drugoj ulozi, u ulozi nastavnika - ističe Gavrilovićeva.

Mnoga imena iz raznih oblasti društvenog, privrednog, kulturnog i sportskog života školovali su se u Kostajnici.

Za predan rad u obrazovanju i vaspitanju mladih generacija kostajnička osnovna škola je više puta odlikovana i nagrađivana kao i njeni učenici i nastavnici. Stoga sa ponosom govore: "Јa sam đak osnovne škole u Kostajnici".