latinica  ћирилица
30/09/2020 |  22:29 ⇒ 01/10/2020 | 07:30 | Autor: klix.ba

Slovenija od sutra priznaje PCR testove iz BiH (FOTO)

Vlada Slovenije je večeras donijela odluku o priznavanju PCR testova na virus korona koji su urađeni u trećim zemljama, a među njima je i BiH.

Osim toga, donesene su još neke olakšice kada je u pitanju prelazak slovenačke granice.

Uredbom o priznavanju valjanosti testova na Kovid-19 ranije je Slovenija priznavala samo testove koji su urađeni u laboratorijama u Evropskoj uniji ili u državama članicama Šengena.

Od 1. oktobra valjanim su proglašeni i testovi koji su urađeni u trećim zemljama.

Na veb stranici Nacionalne laboratorije za zdravlje, okolinu i hranu se nalazi spisak svih laboratorija čiji su testovi priznati u Sloveniji. Iz BiH se na spisku nalaze svih 20 laboratorija koje rade analizu uzoraka na virus korona.

S obzirom na to da je BiH na narandžastoj listi zemalja kada je u pitanju prelazak granica Slovenije državljanima BiH je potreban negativan PCR test, ne stariji od 48 časova, ukoliko ne žele da idu u karantin.

Zahvaljujući novoj, proširenoj odredbi državljani BiH sada ne moraju taj test raditi u EU jer su Slovenci priznali i analizu laboratorija u BiH.

Osim toga, bez PCR testa u Sloveniju se može ući ukoliko su u pitanju samo članovi porodice koji se neće zadržati duže od 72 časa, kao i osobe mlađe od 14 godina koje idu sa članom porodice koji ima negativan PCR test iz priznatih laboratorija i naravno ne stariji od 24 časa.

Ove odluke biće na snazi nakon objavljivanja u Službenom listu Slovenije, odnosno od 1. oktobra.