latinica  ћирилица
01/10/2020 |  08:00 ⇒ 09:03 | Autor: Index.hr

Čakovec: Pacijent umro jer su mu u bolnici ubrizgali dezinficijens?

Јoš uvijek nije potpuno jasno kako je umro 62-godišnji pacijent u bolnici u Čakovcu, ali ako je suditi po posljednjim informacijama, radi se o nevjerovatnoj grešci.
Infuzija - Foto: RTRS
InfuzijaFoto: RTRS

Prvo je iz čakovečke bolnice stigla informacija da je čovjeku tokom rutinskog postupka hemodijalize ubrizgana kriva supstanca. Potom je direktor Županijske bolnice Čakovec dr Tomislav Novinščak rekao kako je "medicinsko sredstvo pacijentu dano intravenozno umjesto lokalno", ali nije pojasnio o kakvom se sredstvu radi.

Ipak, izjava predsjednice Upravnog vijeća bolnice Čakovec i pročelnice zavoda za zdravstvo Međimurske županije dr Sonje Tošić Grlač baca novo svjetlo na cijeli slučaj.

Ona je, naime, u Dnevniku Nove TV neizravno potvrdila kako je je 62-godišnjem pacijentu greškom ubrizgan dezinficijens.

Novinar je u uvodu razgovora rekao da je izgledno da je u žili 62-godišnjaka umjesto fiziološke otopine završila medicinska hemikalija za dezinfikovanje.

Upitana kako je moguće da se dogodila ovakva pogreška, dr Tošić Grlač kaže kako je dezinficijens u bolnicama uobičajeno sredstvo koje se nalazi na kolicima medicinskih sestara.

- Greška je moguća i, nažalost, ona se i dogodila - rekla je.

Objašnjava kako će se profesionalno provesti interni nadzor te su danas uzete izjave učesnika.

- Sve će se analizirati, interna komisija će ponovno razgovarati sa svima i donijeti svoje mišljenje, a onda će doći i inspekcija Ministarstva - rekla je dr Tošić Grlač.

Napominje kako se sve dogodilo juče naveče.

- Bolnica je ujutro obavijestila porodicu. Bila je noć, obitelj smo pozvali ujutro, sve smo obavijestili i sve radimo profesionalno. Danas je u bolnici bila policija, Državno tužilaštvo, a njih zanima šta se dogodilo i čija je krivica. Izuzeli su i neku dokumentaciju - kaže dr Tošić Grlač.

Tijelo 62-godišnjaka prevezeno je na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu gdje bi se trebalo tačno utvrditi od čega je pacijent preminuo.