latinica  ћирилица
01/10/2020 |  11:51 | Autor: SRNA

Pad BDP-a u Srpskoj za 6,9 odsto

Bruto domaći proizvod Republike Srpske u drugom tromjesječju ove godine, izražen u tekućim cijenama, iznosio je 2,58 milijardi KM i realno je manji za 6,9 odsto nego u istom periodu lani, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.
Bruto domaći proizvod (BDP) - Foto: RTRS
Bruto domaći proizvod (BDP)Foto: RTRS

Bruto dodata vrijednost u drugom tromjesječju ove godine bila je 2,19 milijardi KM, dok je vrijednost poreza na proizvode umanjenog za subvencije na te proizvode bila 391,3 miliona KM.

Najveći pad bruto dodate vrijednosti u drugom tromjesječju ove godine od 25,2 odsto, u odnosu na isti period lani, bio je u područijima uslužnih djelatnosti, te u oblasti umjetnosti i zabave i rekreacije.

Kod trgovine, saobraćaja i skladištenja, zatim u hotelijerstvu i ugostiteljstvu, djelatnosti pružanja hrane pad je bio 15 odsto.

Ekonomsita Đurđica Stojadinović rekla je Srni da je to period najjačih negativnih efekata na privredu nastalih usljed pandemije virusa korona i da je Republika Srpska među malobrojnim evropskim društvima koja je imala jednocifren odstotak pada BDP-a.

- To je bilo vrijeme kada su preduzimane veoma restriktivne mjere za zaustavljanje širenja virusa korona, zatvoreni su, ili su veoma redukovano radili subjekti iz sektora u kojima je i u Srpskoj, ali i u svijetu, došlo do značajnijeg pada bruto dodate vrijednosti - podsjetila je Stojadinovićeva.

Stojadinovićeva je naglasila da je rast BDP u Srpskoj, u prvom redu, zavisan od oporavka zapadnevropskoh privreda koje su najvažniji partneri Republici Srpskoj.

Ona je naglasila da je, prema sadašnjem trendu kretanja spoljnotrgovinske razmjene i stanja industrije i uslužnih djelatnosti, realno očekivati popravak tog procenta pada BDP-a iz drugog ovogodišnjeg tromjesječja.