latinica  ћирилица
01/10/2020 |  13:21 | Autor: SRNA

Savčić: Bilećki borci bez rezerve branili srpsku zemlju

Služenjem parastosa i polaganjem vijenaca kod spomenika poginulim borcima Vojske Republike Srpske, u Bileći je danas obilježen Dan bilećkih ratnika, u znak sjećanja na dan kada su 1991. godine počeli borbeni put u odbrambeno-otadžbinskom ratu.
Milomir Savčić - Foto: SRNA
Milomir SavčićFoto: SRNA

Nakon parastosa, koji je služen u Spomen-hramu Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog u Bileći, formirana je kolona sa zastavama ratnih jedinica, a nakon toga uslijedio je defile do spomenika poginulim srpskim borcima u porti Hrama Svetog Save u Bileći.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić, koji je prisustvovao obilježavanju, izjavio je novinarima da iz proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata nosi najljepše uspomene na bilećke borce.

- Oni su uvijek bez imalo kalkulacije i rezerve branili svaku stopu srpske zemlje. Ne samo ono što je teritorija opštine Bileća, nego i mnogo dalje od toga, tamo gdje su živjeli Srbi - rekao je Savčić novinarima.

Predsjednik Boračke organizacije opštine Bileća Veselin Vujović istakao je da se danas prvi put obilježava Dan bilećkih ratnika, u znak sjećanja na dan kada su počela borbena dejstva na trebinjskom ratištu i kada su bilećki borci počeli borbeni put u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

- Bilo je teško, po mjesec dana terena, skoro svake druge noći mokar, promrzao, ali i istrajan da se ostane uz svoj narod do kraja i da se bori. Bio je veliki optimizam, patriotizam i raspoloženje naroda da brani svoju teritoriju i svoj narod - naveo je Vujović.

Vojvoda Slavko Aleksić naglasio je da je bilećki ratnik čestiti i sjajni borac koji nosi Hrista u sebi i ne čini zločine.

- Bilećki ratnik je, gdje god vojevao, pronio slavu ovog kraja i svojih predaka boreći se za svoju otadžbinu, za zavjetne srpske vrijednosti i za srpski rod - istakao je Aleksić.

Nikola Bajović, sin poginulog borca, rekao je da je ponosan te da mu je velika čast što je prisustvovao danas ovom događaju i nosio jednu od ratnih zastava bilećke brigade i dobrovoljaca Rada Radovića.

- Mislim da bi ovo trebalo da postane tradicija i da na ovaj način poštujemo to što su ljudi uložili život, dijelove tijela, ali i najbolje godine svog života za Republiku Srpsku. Nastojmo da i u narednom periodu čuvamo Republiku Srpsku i od neprijatelja i na svaki drugi način - poručio je Bajović.

Kod spomenika poginulim borcima Vojske Republike Srpske u Bileći vijence su položili predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić, porodice poginulih boraca, predstavnici boračkih organizacija Bileća, Trebinje i Gacko, te načelnik opštine Bileća Miljan Aleksić.

U Bileći je u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu bilo angažovano oko 3.600 boraca, a stradala su njih 134.