latinica  ћирилица
01/10/2020 |  14:48 ⇒ 20:11 | Autor: RTRS

Gradske bašte: Јedinstveni projekat urbane poljoprivrede (FOTO/VIDEO)

Gradonačelnik Igor Radojičić, obišao je danas "Gradske bašte", jedinstveni projekat urbane poljoprivrede koji sprovodi grupa entuzijasta, proizvodeći organsko povrće za vlastite potrebe.
Banjaluka: Gradske  bašte - Foto: SRNA
Banjaluka: Gradske bašteFoto: SRNA

Zahvaljujući ovoj baštovanskoj zajednici, zapuštena parcela na Rakovačkim barama danas je plodna oranica na kojim sugrađani na 56 parcela proizvode organski uzgojeno povrće.

Grad je prije dvije godine dodijelio zemljište u Rakovačkim barama za realizaciju ovog projekta.

Od ove godine na raspolaganju su i dodatne površine, s obzirom na povećani interes građana.

- Cilj projekta je da od građana stvorimo ljude koji će sopstvenim radom da proizvedu hranu , sjeme i da dobiju svoj proizvod -istakao je koordinator projekta "Gradske bašte" Goran Pivašević.



Milka Tamamović, predsjednica Udruženja "Gradske bašte" Banjaluka rekla je da ovo udruženje promoviše metode biouzgoja, gajenje starih i rijetkih sorti.

- Naš cilj je da mijenjamo svijet oko nas, da se što više približavamo prirodi, da jednostavno te promjene nosimo u sredinu, mi koji nešto znamo pokušavamo da obučimo druge - rekla je Tamamovićeva.

U pripremi je i projekat koji će omogućiti poljoprivrednu nekomercijalnu proizvodnju koje bi koristila lica sa invaliditetom.

- Sljedeći posao u koji ćemo ući jeste da se za lica sa invaliditetom takođe na određenoj lokaciji odredi poljoprivredno zemljište za poljoprivrednu proizvodnju koja nije komercijalna, a gdje se lica sa invaliditetom mogu angažovati. Lokaciju će Skupština grada da razmatra u utorak na vanrednoj sjednici Skupštine grada Banjaluka - izjavio je gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

- Trenutno, od deset dunuma iskorišteno je oko pet, sa 56 parcela i 50 aktivnih članova. Projektom je predviđeno da bude 80 članova - naveo je Pivašević.

Iz "Gradskih bašti" pozivaju zainteresovane da učestvuju u ovom projektu.