latinica  ћирилица
01/10/2020 |  14:54 ⇒ 20:07 | Autor: SRNA

Otvorena izložba o životu i radu Petera Handkea (VIDEO)

Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović otvorio je danas u Banjaluci izložbu koja sadrži foto-dokumentaciju, te obiman biografski i bibliografski tekst i prateći katalog o životu i književnom djelu nobelovca Petera Handkea.
Piter Hanke - Foto: RTRS
Piter HankeFoto: RTRS

Kuzmanović je rekao da je ova izložba mali dar velikom čovjeku - Handkeu, naučniku, književniku, akademiku i nosiocu Nobelove nagrade.

- Izložba je upriličena povodom dodjele Nobelove nagrade za književnost Handkeu prošle godine. Handke je mnogo ranije bio nominovan za ovu nagradu, ali je prijedlog povučen, zbog njegovog prijateljskog i objektivnog stava prema Srbima tokom i nakon odbrambeno–otadžbinskog rata - rekao je Kuzmanović prilikom otvaranja izložbe.

On je podsjetio da je nepravda prema Handkeu ispravljena prošle godine, te sa ponosom istakao da je ovaj austrijski pisac veliki prijatelj Srba, Srbije i Republike Srpske.

- Јedini je među evropskim intelektualcima koji je tokom otadžbinskog rata od 1992. do 1995. godine ustao protiv nepravdi prema Srbima, te time izgradio čvrst i trajan prijateljski odnos prema Srbiji i cjelokupnom srpskom narodu - rekao je Kuzmanović.

Prema njegovim riječima, taj odnos je započeo prije više od 20 godina kada je Handke doputovao u Bih i neposredno se uvjerio kakav je politička ratna i sveukupna situacija.

- Ubrzo je shvatio da se svijet pogrešno stavio u službu samo jedne strane, u ovom slučaju bošnjačke i da se neopravdano svaljuje krivica samo na jednu stranu – srpsku - naveo je Kuzmanović.

On je rekao i da je Handke, nakon što je objavio knjigu "Pravda za Srbiju", u kojoj poziva zapadne zemlje da promijene pristup prema ratnim dešavanjima i politiku pogrešnog svrstavanja, koji idu protiv Srba u BiH, preko noći postao isključen iz globalne intelektualne zajednice, pa je čak obustavljena njegova nominacija za Nobelovu nagradu.

- To sve nije obeshrabrilo Handkea da i dalje nastavi da piše i stvara djela u istom smjeru, pa je nakon bombardovanja Beograda doputovao u Srbiju i oštro protestovao protiv tog napada - rekao je Kuzmanović.

Koautor izložbe Ranko Popović rekao je da je neposredni povod izložbe taj što je Handke inostrani član ANURS-a od 2008. godine, kao i promocija njegovog djela na način da on ne bude popularan samo po onome što se može o njemu pročitati u štampi, nego da njegova djela postanu predmet interesovanja čitalaca.

- Oni koji ga dobro znaju, čitajući njegova izvorna djela, kažu da je Handke veliki pisac u njemačkom jeziku, jedan od rijetkih koji pomjeraju granice u svome jeziku, a to se u prevodu ne može osjetiti - rekao je Popović.