latinica  ћирилица
01/10/2020 |  15:01 | Autor: SRNA

Saglasnost na potpisivanje ugovora o koncesiji za solarnu elektranu "Trebinje jedan"

Vlada Republike Srpske donijela je na današnjoj sjednici Rješenje o dodjeli koncesije za izgradnju i korišćenje solarne fotonaponske elektrane "Trebinje jedan" na području Trebinja i dala saglasnost na potpisivanje ugovora o koncesiji za ovu solarnu elektranu.
Vlada Republike Srpske - Foto: RTRS
Vlada Republike SrpskeFoto: RTRS

Iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose s javnošću saopšteno je da ukupna procijenjena vrijednost investicije za realizaciju projekta u periodu trajanja koncesije iznosi 100.750.000 KM.

Koncesija je dodijeljena privrednom društvu Mješoviti holding "Elektroprivreda Republike Srpske" Matično preduzeće AD Trebinje, instalisana snaga elektrane je 72,92 megavata, a procijenjena godišnja proizvodnja 108,7 givat-časova.

U saopštenju se navodi da se koncesija dodjeljuje na period od 50 godina, računajući od dana zaključivanja ugovora o koncesiji, a da će solarna elektrana biti realizovana u periodu od 24 mjeseca od dana stupanja na snagu ugovora o koncesiji.

- Koncesionar je dužan da, prije potpisivanja koncesionog ugovora, u budžet Republike Srpske uplati jednokratnu naknadu u iznosu od 503.750 KM, a nakon izgradnje solarne elektrane, u budžet Republike Srpske, koncesionar će plaćati koncesionu naknadu u iznosu od 0,0055 KM po proizvedenom kilovat-satu električne energije, od čega će 95 odsto sredstava biti usmjereno u budžet opštine Trebinje - navodi se u saopštenju.

Vlada Republike Srpske usvojila je danas i Informaciju o provođenju Strategije bezbjednosti saobraćaja na putevima Republike Srpske 2013-2022. godina u 2019. godini.

U saopštenju se navodi da informacijasadrži statističke pokazatelje bezbjednosti saobraćaja za prošlu godinu i pregled aktivnosti svih subjekata bezbjednosti koje se provode kontinuirano i aktivnosti koje su realizovane i aktivnosti koje su započete u prošloj godini.