latinica  ћирилица
01/10/2020 |  15:25 ⇒ 15:34 | Autor: RTRS

Milanu Todorovu nagrada za knjigu godine Društva književnika Vojvodine

Milan Todorov je ovogodišnji dobitnik Nagrade Društva književnika Vojvodine za knjigu godine, za zbirku pripovjedaka "Telefonski imenik mrtvih pretplatnika" objavljenu 2019. godine u izdanju Arhipelaga.
Milan Todorov - Foto: RTRS
Milan TodorovFoto: RTRS

Žiri za Knjigu godine DKV, koji je radio u sastavu Јelena Marićević, Miroslav Nikolić i Nedeljko Terzić (predsjednik), jednoglasno je odlučio da za knjigu godine proglasi "Telefonski imenik mrtvih pretplatnika" pisca Milana Todorova iz Novog Sada.

U najužem izboru bili su i roman Nade Dušanić "Raskid" i knjiga pjesama Radovana Vlahovića "Bdenje nad smislom".

– Rafinirani pripovjedač Milan Todorov sačinio je uzbudljivu sliku preplitanja prošlosti i sadašnjosti, ljudskih sudbina u njima i uzbudljivog nepristajanja na olako prihvatanje čovjekove prolaznosti, kao i brisanje tragova neponovljivog ljudskog trajanja. Todorov i dok piše o nestajanju, kao i egzistencijalnom strahu od svakolikog gubitka, čini to sa jasnim uvjerenjem da uvijek imamo mogućnost preobražaja ukoliko sačuvamo ljudskost uprkos vremenu zaborava – ističe se u ocjeni žirija Društva književnika Vojvodine.

Milan Todorov (1951, Banatsko Aranđelovo) diplomirao je jugoslovensku književnost na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.

Todorov je nekoliko decenija pisao tekstove u žanru satire, a u novije vrijeme autor je više zapaženih knjiga proze. Todorov se afirmisao kao novinar, posebno na radiju i televiziji, i kao urednik na radiju i televiziji u Novom Sadu.

Objavio je knjige priča: "Uhom za kruhom" (1976), "Bezbroj naših života" (2011), "Ne mogu ovde da dočekam jutro" (2014) i "Telefonski imenik mrtvih pretplatnika" (2019), te romane "Lek protiv smrti" (2016), "Redosled jednostavnih stvari" (2017) i "Pristanište2 (2018, 2019), a njegovu dramu "Kuninsko leto" postavilo je Srpsko narodno pozorište na repertoar u sezoni 1985/1986.

Nagrada Društva književnika Vojvodine dodjeljuje se članovima DKV koji u godišnjem ciklusu objave prvo izdanje originalnog književnog djela svih književnih žanrova.

Nagrada ima cilj da podstakne razvoj domaće književnosti i da afirmiše doprinos članova DKV srpskoj kulturi, te afirmiše autentične vrijednosti u polju književnosti a tradicionalno se dodjeljuje svake godine za prethodnu godinu.