latinica  ћирилица
01/10/2020 |  16:24 | Autor: SRNA

EMA: Pokrenut prvi proces kontrole eksperimentalne vakcine

Evropska agencija za lijekove /EMA/ počela je prvi proces kontrole eksperimentalne vakcine protiv kovida 19 na čijem razvoju radi Univerzitet u Oksfordu i kompanija "Astrazeneka".
Vakcinacija - Foto: RTRS
VakcinacijaFoto: RTRS

U saopštenju se navodi da je pokrenut proces i izražena je nada da će biti ubrzano eventualno odobrenje za proizvodnju vakcine.

EMA je počela sa analizom preliminarnih informacija dobijenih od naučnika o vakcini, koje ukazuju na to da doza "izaziva proizvodnju antitijela i T-ćelija", čime se sugeriše na ćelije imunog sistema.

Agencija ističe da čeka na podatke o rezultatima trenutnog testiranja vakcine u kojem učestvuje više hiljada ljudi i za koje se nada da će moći razmijeniti u narednim mjesecima.

Sličan proces je prethodio odobrenju "remdesivira", jedinog licenciranog lijeka za tretman oboljelih od kovida 19. Ovo odobrenje objavljeno je prije više od mjesec dana, a standardni proces mogao bi trajati gotovo sedam mjeseci.

Oksfordsko ispitivanje vakcine je nastavljeno sa velikim testiranjem u Velikoj Britaniji iako je slična studija obustavljena u SAD, dok američka Savezna administracija za lijekove /FDA/ prouči izvještaj o ozbiljnim neurološkim nuspojavama kod britanskog učesnika kliničkog ispitivanja vakcine.